bezár
 

zene

2013. 11. 19.
A cool jazz atyja
Lee Konitz a Budapest Jazz Clubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az októberi sztárdömpinget követően november végén, 26-án egy újabb legenda, a "Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" sorozat rangidőse, az 1927-ben született, 86. életévében járó, a cool jazz egyik úttörőjeként is számon tartott Lee Konitz (USA) lép színpadra.

prae.hu

Lee Konitz életpályájának hosszát jól szemlélteti, hogy a még fekete-fehér TV felvételeken is már kiforrott, letisztult játéka hallható. Az állandó koncertezés mellett a tanítást is elsődleges feladatának tekintő Konitz saját oktatási metodikát fejlesztett ki.

Generációjának egyik legjobb alt-szaxofonosa, a cool jazz egyik atyja, aki sokaktól eltérően nem Charlie Parker nyomdokaiba lépett, hanem önálló alternatívát kínált elsősorban önmagának, és persze  zenésztársainak is.

Soundja az évek folyamán organikusan változott. A lemezgyűjtő fanatikusok külön polcrendszert kénytelenek fenntartani számára, hiszen játéka több mint 130 – elírásról szó sincs: százharminc! – lemezen hallható, és ez a szám is csak akkor állja meg a helyét, ha csak szigorúan a saját neve alatt megjelenő albumokat számoljuk össze.

Ha a meghívásos lemezeket is számba vesszük, hazai vonatkozása miatt külön említést érdemel a Trio Midnight 2005-ben megjelent korongja, melyen a zenekar Konitz vendégszereplésével rögzített belgiumi koncertje hallható.

A novemberi 26-i koncerten a világklasszis szaxofonost a zenész egyik állandó partnere,  Dan Tepfer kíséri zongorán.

Lee Konitz

Jegyár: 5.900 HUF
Helyszín : Budapest Jazz Club
www.bjc.hu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés