bezár
 

art&design

2013. 11. 19.
Szentpétery Tibor fotói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentpétery Tibor, a Don-kanyar és az 1956-os forradalom krónikása fotóiból látható válogatás szerdától a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúriában.

prae.hu

 A december 4-ig megtekinthető tárlaton 38 tablón keresztül idézik fel az alkotó sokrétű munkásságát. Az első három tabló magát a fotográfust mutatja be, szélesebb válogatás látható a Don-kanyarnál készült felvételeiből, 1942-ből, illetve az 1956-os budapesti forradalom eseményeiről, amelyeket kabátja alá rejtett fényképezőgépével örökített meg napról-napra - mondta Szentpétery Márta, a fotográfus lánya az MTI-nek.
    
Láthatók lesznek Szentpétery Tibor erdélyi szász erődtemplomokról készült fotói a nyolcvanas évekből, továbbá néhány természetjáróként rögzített képe is. Kiállítják azt a felvételt, amelyen a fotós Leica márkájú fényképezőgépével a kezében látható. A kamera a Don-kanyarnál felfogta és eltérítette a neki a szánt lövedéket, és megmentette a fotográfus életét.
    
Szentpétery Tibor 1916-ban született Budapesten. 1930-tól 2000-ig, 70 éven át fotózott, és rögzítette a 20. század második felének fontos eseményeit. Természetjáróként a történelmi Magyarország tájait fotózta, megörökítette a budai Vár háború utáni feltárását, a Néprajzi Múzeum cseréptárát, az Aquincumi múzeum ásatásait. A Budapesti Városszépítő, majd Városvédő Egyesület fotócsoportjának élén szervezte az épületek dokumentálását.
    
Hagyatékában több mint harmincezer felvétel maradt, amelyet családja őriz.
    
Szentpétery Márta elmondta, hogy pénteken este mutatják be azt a kötetet, amely a család által szervezett áprilisi emlékülés előadásait foglalja össze, az alkotó felvételeinek kíséretében. A kultúrkúria gondozásában megjelenő kötetet Cservenka Judit mutatja be, ezt követően vetítik Sárközy Réka Szentpétery Tiborról készített portréfilmjét.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés