bezár
 

zene

2013. 11. 15.
Konferencia a 90 éves Eősze László tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén március 15-én Széchenyi-díjjal elismert 90 esztendős zenetörténész, Eősze László tiszteletére egész napos konferenciát rendez szombaton a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) zeneművészeti tagozata és a Magyar Kodály Társaság. Az alkalomra emlékkönyv készült, amelyet Ittzés Mihály zenepadagógus, karnagy szerkesztett.

prae.hu

 "Rendhagyó munkát vehet kézbe az olvasó, hiszen a konferenciák anyaga általában utólag jelenik meg - mondta el az MTI-nek Ittzés Mihály. - Azonban a tanácskozásunkon szerettünk volna tisztelegni a kötettel a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Eősze László előtt, az Editio Musica Budapest az alkalomhoz méltó, reprezentatív kiadványt hozott létre."
    
A Szabolcsi Bence Zeneiskola előadótermében megszólalók és a kötetben szereplők névsora majdnem teljesen egybevág, de például Hamburger Klára a Liszt levelek a Berlini Állami Könyvtárban című, szombaton elhangzó előadását már korábban elígérte egy más szerkesztőségnek.
    
Ritka és érdekes témákat is felvetnek az előadók, de természetesen Eősze kutatói munkásságának fő személyei: Liszt és Kodály, valamint Verdi életművének egy-egy kérdése határozza meg a programot - mutatott rá Ittzés Mihály.
    
Almási István kolozsvári zenetudós például dédapjáról, Almási Sámuel népdalgyűjtőről szól, Kodály ugyanis ismerte és támaszkodott a gyűjteményére. Bónis Ferenc új megvilágításba helyezi Balogh Ernőt(1897-1989): "Az amerikai magyar zongoraművész, zongoratanár és zeneszerző Kodály és Bartók szabadságharcának egyik kiskatonája volt." Bartókhoz fűződő kapcsolata ismert volt, most a Kodállyal folytatott levelezés alapján tár fel újdonságokat. Berlász Melinda, Gilbert de Greeve, Boronkay Antal, Szabó Miklós és Tóthpál József írásai is bekerültek a kötetbe.
    
"Eckhardt Mária írása természetesen Liszthez kapcsolódik. A magyar zeneszerző római tartózkodása idején támogatta a nála fiatalabb, mégis kortárs, noha csak másodvonalbeli olasz zongoraművész-komponistát, Sgambatit. A zenei idézetekkel színesített előadások között Sgambati-mű is megszólal" - részletezte Ittzés Mihály.
    
Szőnyiné Szerző Katalin átfogó elemzését adja - szóban és írásban - Eősze László munkásságának. A könyv szerkesztője, Ittzés Mihály előadásában az ünnepeltet mint Kodály életrajzíróját, életművének kutatóját és szószólóját mutatja be.
    
"A  szószólói minőséget igen fontosnak tartom" - jegyezte meg Ittzés, hozzátéve, hogy különleges az emlékkönyv azért is, mert akit köszöntenek, az is szerepel a tanulmányírók között Verdi és Wagner életművének összehasonlításával.
    
Szőnyi Erzsébet zeneszerző, akit jövőre szintén hasonlóan kerek évforduló alkalmából köszöntenek, nemcsak összeállította és vezeti a konferenciát, hanem a szóbeli mellé rövid zenei üdvözletet is komponált.

 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés