bezár
 

színház

2013. 11. 09.
Kézikönyv jelent meg a színházi nevelési programokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyarországon létező színházi nevelési programokról ad átfogó képet az a kézikönyv, amelyet hétfőn mutatnak be a Nemzeti Táncszínházban. A bemutatóhoz kapcsolódva konferenciát is rendeznek a témáról.

Szkéné színház

Magyarországon ma szinte minden színházban van valamilyen színházi nevelési tevékenység. Egyetértés van abban, hogy a színházaknak meg kell szólítaniuk, be kell vonniuk a színház életébe a gyermek- és ifjúsági közönséget - olvasható a Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az elmúlt színházi évad második felében az InSite Drama egy kutatás keretében egységes szempontsor mentén felmérte, milyen főbb színházi nevelési gyakorlatok léteznek ma Magyarországon. A Színházi nevelési programok kézikönyve ennek a kutatásnak az eredményeit mutatja be.

A könyvben 119 szervezet 172 programjának leírása szerepel, továbbá átfogó elemzések találhatók a mai magyarországi helyzetről, bemutatják a főbb trendeket, kérdéseket.

Ciboly Ádám, a kutatás egyik vezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a színházi nevelés egyfajta kitörési pont lehet a fiatalok megszólításában. Mint mondta, sok színház küzd azzal, hogy a fiatalokat becsalogassa a színházba. Ebben segíthetnek a színházi nevelési programok, amelyek keretében az előadáshoz kapcsolódva felkészítő és feldolgozó drámafoglalkozást tartanak vagy az előadást megszakítva beszélgetnek a gyerekekkel. A programokban közös, hogy mindenképpen bevonják a fiatalokat, nem csupán nézői attitűdöt várnak, hanem az interakció lehetőségét kínálják. A könyv azt mutatja be, hogy ugyan a szándék hasonló, de sokféle program van, nem egységes területről van szó – tette hozzá.

A programok mind formájukat, mind a pedagógiai célokat tekintve különbözőek. A pedagógiai célok között van, amelyik társadalmi, morális kérdéseket vet fel, van, amely a színház világába vezet be, annak megértését segíti, és van olyan is, amely a kötelező olvasmányok megismerését segíti, de prevenciós célú és kétségfejlesztő - a kommunikációt és a kreativitást fejlesztő – programokat is szerveznek.

A szakember kiemelte: fiatal, gyorsan növekvő területről van szó, ahol a "robbanás" az elmúlt három színházi évadban történt. A nevelési programok száma egyik évadról a másikra a duplájára nőtt, az elmúlt évadban százezer gyerek vett részt.

A hétfői konferencia első felében a kutatás eredményeit mutatja be Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám, a kutatás két vezetője, a második felében a szakma meghívott képviselői beszélnek saját megközelítéseikről, módszereikről, terveikről.

Az első kerekasztal-beszélgetés témája a színház szerepe a nevelésben. A meghívott felszólalók között van Barda Beáta, a Trafó művészeti vezetője, Hajós Zsuzsa, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ programvezetője és Kulcsár Edit, a Nemzeti Színház dramaturgja.

A rendezvényen azt a kérdést is felvetik, mennyire és milyen módon lehet bevonni a közönséget a színházba. Ebben a témában például Takács Gábor, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője, Végh Ildikó, a budapesti Katona József Színház ifjúsági programjának vezetője és Vidovszky György rendező, színházpedagógus véleményét ismerheti meg a közönség.

A konferencia harmadik kérdéseként arra keresik a választ, milyen irányba kellene tovább haladnia a színes és termékeny korszakában lévő magyarországi színházi nevelésnek, milyen módon kapcsolódhat az oktatáshoz, mit várhat a közigazgatástól. A meghívott felszólalók között van Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Kulcsár Viktória, a Független Előadóművészeti Szövetség és a FÜGE Produkció elnöke, Novák János, az ASSITEJ Magyar Központja elnöke, a Kolibri Színház igazgatója, Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője és Vasvári Csaba, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.

A szakmai beszélgetésekhez a nézőknek is lehetőségük lesz hozzászólni. A rendezvényre szóló jegy ára tartalmaz egy tiszteletpéldányt a kézikönyvből.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés