bezár
 

színház

2013. 11. 07.
SZÍKE. Színházi Kreativitás-Eszközök Konferencia
2013. november 15-16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Színház- és Filmművészeti Egyetem SZÍKE. Színházi Kreativitás-Eszközök címmel konferencia-napokat szervez a színészképzésről 2013. november 15-én és 16-án.

Szkéné színház

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 89 998 298,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Színház- és Filmművészeti Egyetem TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0031 „Az SZFE Doktori Iskola fejlesztése és aktív integrálása az európai mesterképzési programokba” című projektjét, mely 2012. január 1. és 2013. november 30. között kerül megvalósításra.

A projekt méltó zárásaként a Színház- és Filmművészeti Egyetem SZÍKE. Színházi Kreativitás-Eszközök címmel konferencia-napokat szervez a színészképzésről november 15-én és 16-án. Pénteken a színészképzés hagyományával foglalkoznak a felkért előadók a Katona József Színház Kamrájában, szombaton pedig a színészképzés gyakorlati kérdéseiről beszél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Enyedi Ildikó, Grunwalsky Ferenc, Jeles András, Marton László, Máté Gábor, Meczner János, Novák Eszter, Szász János, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor.

1994 őszén egy hónapon keresztül minden nap új előadást játszott a Katona Kamra. A Népszabadság aktuális cikkjei alapján találták ki este és írták meg éjszaka a darabot, délelőtt felépült a színpad, délután próbáltak, este előadás, és így tovább, harminc napon át. A felhasznált újságcikkeken keresztül a lehető legtöbb féle előadás született, melyek közül sok későbbi próbafolyamatok kiindulópontjául és újabb színpadi művek alapjául szolgált, a résztvevő színészeknek, alkotóknak pedig a közös munka hosszú időre meghatározó élmény maradt.

Halász Péter majdnem húsz évvel ezelőtt egy közösségi alkotóműhelyt hozott létre a Katona József Színház színészeiből. A Színház- és Filmművészeti Egyetem erre a munkafolyamatra, mint kísérletre emlékezik 2013. november 15-én és 16-án, amikor a színészképzés aktuális területeit járja körbe.

November 15-én, pénteken a színészképzés hagyományáról hallgathatók meg előadások a Katona Kamrában. A magyar neoavantgard gyakorlata és pedagógiai hagyománya témaköreiben beszél mások mellett Fuchs Lívia, Havasréti József, Jeney Zoltán, Jákfalvi Magdolna, Stőhr Lóránt.

November 16-án, szombaton a színészképzés gyakorlati kérdései lesznek a konferencia-napok középpontjában. A Színház- és Filmművészeti Egyetem a hazai színészképzés megkerülhetetlen központja, amely kívülről zárt intézménynek tűnik sokak számára, s számos avítt misztikum és tévhit lengi körül. De vajon ezeknek van valóságalapja? Tényleg ez egyfajta művészi boszorkánykonyha, vagy csak egy létéért küzdő egyetem? A múltjáról vannak könyvek, nyilatkozatok – nem ez az érdekes kérdés. Vajon mi az Egyetem jövője? Van-e egyáltalán jövője? Hogy látják ezt az ott tanító tanárok? Milyen szempontok és módszerek szerint tanítanak? Milyen embereket, mire képeznek? Erre csak ők maguk tudják a választ. És most el is mondják. November 16-án, a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületében. Sokan, egy helyen, egymásra reflektálva és együtt gondolkozva.

A konferencia-napok az elmúlt húsz év eseményeit mutatják a konferencia részvevőinek. Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Grunwalsky Ferenc, Jeles András, Marton László, Máté Gábor, Meczner János, Novák Eszter, Szász János, Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor mondja el a színészképzésről vallott gondolatait.

A napok részletes programja:
http://szfe.hu/hu/doktori-iskola-tamop/konferencia

Regisztráció az első napra:
rektorihivatal@szfe.hu


 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés