bezár
 

építészet

2013. 11. 05.
Háromszáz éves a legendás főoltár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszáz éves a szeged-alsóvárosi ferences templom főoltára, amelyhez több legendát és néphagyományt is kapcsoltak az évszázadok folyamán.

 A kerek évfordulóra különleges tárlatvezetésekkel, pedagógus-nappal és játékkal is készülnek - közölte Medgyesi Konstantin, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.
    

prae.hu

1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a barokk főoltár, amelynek középpontjában a Szűz Mária-kegykép látható. A 17. századi olajfestmény a Napbaöltözött Asszonyt ábrázolja, és valószínűleg egy elpusztult középkori alkotás pótlására készült.
    

Egy legenda szerint a kegyképet összegöngyölték, és 1552-ben a törökök elől a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, ahonnan nyolcvan évvel később került elő: egy török akarta itt itatni a lovát, amikor is a ló sértetlenül fordította ki patájával a festményt tóból.
    

Egy másik legenda szerint 1697-ben Mária, a Szögedi Segítő közbenjárásának volt köszönhető, hogy a szövetséges keresztény sereg Zentánál legyőzte a törököket: a Szűzanyának ezt a főoltáron is ábrázolt képét látták maguk felett lebegni a törökök, mely megrémítette őket.
    

Az alsóvárosi templom főoltárának 300. évfordulójára különleges programokat szervez a ferences látogatóközpont. Csütörtökön nyílt napot rendeznek a pedagógusok számára, november 9-én, szombaton pedig a széles nyilvánosságot várják különleges tárlatvezetésekkel. A vezetések során az érdeklődők megismerkedhetnek az oltárhoz kapcsolódó legendákkal, valamint egy, az 1936-os restaurálás alkalmával készített archív felvételeken keresztül betekintést nyerhetnek az oltár építésének rejtelmeibe is.
    

A látogatóközpont munkatársai közösségi oldalukon játékot is indítanak iskolás osztályok számára. Azok az osztályok, amelyek helyesen megfejtik és beküldik a főoltárral kapcsolatos kérdéseket, egynapos kolostori tartózkodást nyerhetnek: interaktív gyermekfoglalkozáson és gyertyafényes vacsorán vehetnek részt, majd az egykori szerzetesi cellákban alhatnak.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés