bezár
 

irodalom

2013. 10. 28.
Albert Camus és Magyarország
2013. november 4. 16h, Terror Háza Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út. 60.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Albert Camus és Magyarország címen tart közös emlékestet 2013. november 4-én, hétfőn 16 órától a Terror Háza Múzeum és a Budapesti Francia Intézet az éppen száz éve született Nobel-díjas francia író és filozófus tiszteletére.

A Terror Háza Múzeumban szervezett rendezvényen köszöntőt mond Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete, majd előadást tart Jean-François Mattéi francia filozófus, valamint Fázsy Anikó, a Nagyvilág irodalmi folyóirat főszerkesztője, Camus magyar műfordítója.

prae.hu

Albert Camus egyike volt azoknak, akik hatalmas erővel álltak ki az 1956-os szabadságharc ügye mellett. A kelet-európai kommunista diktatúrák bűneit eltagadó, az önkényt támogató baloldali francia értelmiség körében Camus fellépése valódi forradalmi tettnek számított. A spanyol polgárháborúnak és Franciaország német megszállásának emlékét őrző, kommunista-barát baloldali romantikával szemben Camus a totális diktatúrák lényegi azonosságát, módszereik és céljaik megfeleltethetőségét hangsúlyozta. Véleménye szerint az egyetlen erkölcsös cselekedet a diktatúra ellen való lázadás. Felhívását sajnos nem sokan követték a francia értelmiségiek közül.

Camus egészen 1960-ban bekövetkezett haláláig fáradhatatlan szószólója maradt Magyarország függetlenségének, írásaiban és felszólalásaiban mindvégig leleplezte a megtorló és elnyomó kádári rezsimet. Mint mondta, Európa csak akkor és úgy maradhat hű a forradalmi Magyarországhoz, hogy „soha – még közvetve sem – igazolja a gyilkosokat”.

Esemény a Facebookon:

https://www.facebook.com/events/313285085480986/ 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés