bezár
 

film

2013. 10. 25.
LMBTQ Filmfesztivál szombattól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint negyven alkotást, játék-, dokumentum- és rövidfilmeket is vetítenek a szombaton kezdődő Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) Filmfesztiválon, amelyhez az idén csatlakoztak pécsi, szegedi és miskolci helyszínek is.

A filmvetítéseken túl a fesztivál workshopjain és beszélgetésein szó lesz a többi között az idősebb LMBTQ emberek helyzetéről, az öregedéssel együtt járó félelmekről, az AIDS-ről, valamint a transzszexuálisok problémáiról. Budapesten a Toldi és a Művész moziban, valamint a Hátsó kapu elnevezésű, Dohány utcai kulturális térben várják az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.
    

prae.hu

A fesztivál nyitónapján a Toldi moziban és a vidéki helyszíneken azonos időben játsszák az Így is, úgy is Laurence című kanadai filmet. A tavaly Cannes-ban Queer Pálma-díjjal jutalmazott alkotásban a tanárként dolgozó Laurence elárulja barátnőjének, Frednek, hogy igazából nőnek érzi magát. A főhősök szembeszállnak környezetük előítéleteivel, felülemelkednek a társadalom fóbiáin - olvasható a film ismertetőjében.
    

Október 31-én a Toldiban, november 3-án a Művész moziban lesz látható az Egy pestis túlélői című amerikai dokumentumfilm, amelyet Oscar-díjra is jelöltek a legjobb dokumentumfilm kategóriában. Az alkotás bemutatja, hogy a New York-i HIV-pozitív aktivisták 1987-es tüntetéssorozata miként hívta fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a betegség kezelésének fontosságára.
    

A Toldi moziban október 27-én, a Művészben november 1-jén játsszák a Tiltott szerelem című lengyel filmet, amely az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az egykori szocialista országok kiemelkedő filmjeinek járó East of West-díjat. Tomasz Wasilewski alkotása két rendőr szerelméről és a főhős boldogságkereséséről szól.
    

A Kinek a nevében? című lengyel filmet Malgorzata Szumowska rendezte, a történet főhőse mássága felfedezése után a papi hivatásba menekül. Az alkotást november 2-án, valamint a fesztivál zárónapján - november 3-án - láthatják az érdeklődők a Toldi moziban, ahol a film kapcsán a vallás és az elfogadás kérdéséről tartanak beszélgetést.
    

A Kakaó című Fülöp-szigeteki dráma egy idős férfi mindennapjait, az öregségtől való félelmét meséli el. Jun Lana filippínó rendező filmjét október 28-án és november 2-án vetítik a Toldi moziban.
    

Az idén 18. alkalommal megrendezett fesztivált Adele Eisenstein emberi jogi aktivista, az 1993-as első magyarországi melegfesztivál főszervezője nyitja meg - írták a tájékoztatóban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés