bezár
 

színház

2013. 10. 23.
Elhunyt László Péter balettművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt a Magyar Állami Operaház volt táncos-koreográfusa, László Péter. A balettművészt 59 éves korában, kedden érte a halál - olvasható a dalszínház honlapján.

Szkéné színház

László Péter balettművészt, koreográfust karrierje a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez kötötte. Jelentős karakterszólók megformálásában ért el sikereket, köztük Rothbart A hattyúk tavában vagy Páris a Rómeó és Júliában. 
   
Táncművészi pályafutása mellett és után koreográfusként is többször bizonyított itthon és külföldön egyaránt. Legemlékezetesebb alkotásai közé tartozik a Vukán György zenéjére készített egész estés Derby, amelyet a Lovakat lelövik, ugye? című film ihletett, illetve a Liszt zenéjére megálmodott Rapszódiák.
   
Az önálló darabok mellett nevéhez fűződik több operaelőadás balettbetétjének elkészítése, része volt például a múlt évi Parsifal bemutató felújításában. Több aktuális felkérést kapott ezen a területen, amelyeknek már nem tehet eleget.
   
Nem csupán előadó és alkotó művészként dolgozott; szerepet vállalt a táncszakma közösségi életében is. Egyik alapítója, szakmai koordinátora volt a Világsztárok című balettgála szervezésének, amely a nemzetközi balettvilág csillagait hozta Budapestre hosszú éveken keresztül.
 
Elnökségi tagja volt a 2008-ban alakult Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének is. Alapítója és művészeti vezetője volt a Madách Színház tánckarának.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés