bezár
 

film

2013. 10. 22.
Először lesznek LMBTQ Filmnapok Pécsett, Szegeden és Miskolcon is
Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, 2013. október 26. – november 3.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivállal egyidejűleg több filmet tekinthetnek meg a mozirajongók három vidéki nagyvárosban.

prae.hu

A fesztivál budapesti megnyitójával egyidejűleg az Így is, úgy is Laurence című díjnyertes kanadai film lesz látható három további helyszínen. Emellett a pécsi Apolló Pride elnevezésű rendezvényen a G.B.F. és a Tükrök a tükörben című filmek lesznek láthatók. A szegedi helyszín is egy szintén közismert artmozi, a Grand Café lesz. Miskolcon A G.B.F. mellett a Vito című film is látható lesz, október 30-án, illetve 31-én. Kiemelkedő jelentőségűnek tartják a szervezők, hogy Budapesten kívüli helyszíneken is lesznek idén vetítések, így a mozizás közös élménye egy LMBTQ filmfesztivál keretein belül már Pécsett, Szegeden és Miskolcon is elérhetővé válik.

A teljes budapesti program:
http://2013.budapestpride.hu/ff/programok/naptar

A filmek és vetítési időpontok Pécsett, Szegeden, Miskolcon:


Pécs, Apolló mozi

okt. 26. 20:00 Így is, úgy is Laurence
okt. 28. 20:00 Facing Mirrors
okt. 29. 20:00 G.B.F.

Szeged, Grand Café

okt. 26. 21:00 Így is, úgy is Laurence
okt. 27. 17:00 Facing Mirrors
okt. 28. 21:00 G.B.F.

Miskolc, Cubano Klub

okt. 26. 17:00 Így is, úgy is Laurence
okt. 30. 17:00 G.B.F.
okt. 31. 17:00 Vito

Információ a filmekről:

Így is, úgy is Laurence

(Laurence Anyways, 2012 Kanada, 168’, R: Xavier Dolan, Sz: Melvil Poupaud, Emmanuel Schwartz, Suzanne Clément)
2012 Cannes-i Filmfesztivál, Queer Palm díj
2012 Torontói Nemzetközi Filmfesztivál, Legjobb kanadai film

A 90-es években a tanárként dolgozó Laurence elárulja barátnőjének, Frednek, hogy igazából nőnek érzi magát, és akként is szeretne élni. Esélyeik és önmaguk ellenében szembeszállnak barátaik előítéleteivel, felrúgják családjaik tanácsát és felülemelkednek a társadalom fóbiáin. Tíz éven át próbálnak együtt élni ezzel az átmenettel, nem tudván, hogy a hősies vállalkozás a szerelmükbe is kerülhet.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/64175053" width="420" height="236" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

G.B.F.

(2013 USA, 92', R: Darren Stein, Sz: Michael J. Willett, Paul Iacono, Sasha Pieterse, Andrea Bowen, Xosha Roquemore, Molly Tarlov)

A G.B.F. két középiskolás srác, Tanner és Brent barátságáról szól; mindketten melegek, de nem bújtak még elő. Brent vágyik a reflektorfényre és hisz benne, hogy az előbújás hirtelen népszerűvé teheti, és ő lesz a lányok „divatos kiegészítője”, a G.B.F. (Gay Best Friend, Meleg Legjobb Barát). Ezzel szemben Tanner szeretne minden feltűnés nélkül leérettségizni, hogy ne vegyék észre. A dolgok nem terv szerint haladnak, ugyanis Brent helyett Tannerről derítik ki, hogy meleg. A két srác legjobb barátból ellenséggé válik, és a gimi három legnépszerűbb lánya keserű küzdelmet folytat, hogy elnyerjék Tanner barátságát és személyében a státuszszimbólumot jelentő G.B.F.-et. Eközben azonban Tannernek döntenie kell, mi fontosabb: szárnyaló népszerűsége, vagy hátrahagyott barátságai.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/Z6DJSGrfNbk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tükör a tükörben

(Facing Mirrors / Aynehaye Rooberoo, 2011 Irán, 88', R: Negar Azarbayjani, Sz: Shayesteh Irani, Qazal Shakeri, Homayoun Ershadi)
2012 San Francisco-i Nemzetközi Meleg és Leszbikus Filmfesztivál, Legjobb első film
2012 Párizsi Leszbikus Filmfesztivál, Közönségdíj

Rana és Eddie (Adineh) teljesen különböző családból és társadalmi osztályból származnak, egy véletlen közös utazás azonban összehozza életüket. Rana tapasztalatlan, vallásos és hagyományőrző családból származik, aki férje eladósodása és bebörtönzése miatt taxizásra kényszerül, hogy eltartsa családját és visszafizesse férje tartozását. Eddie gazdag családból származó lázadó, aki éppen szökésben van otthonról és kétségbeesve várja, hogy útlevélhez jusson és elhagyhassa az országot. Az út során Rana számára egyértelművé válik, hogy utasa transznemű férfi, aki épp átmenetére készül. Ranának ezt a valóságot megérteni és elfogadni teljesen lehetetlen, és fölötte áll minden értéknek, amiben hisz. Rana és Eddie ennek ellenére lassan barátokká válnak, és együtt küzdenek a mindkettőjüket érintő elnyomás ellen, átlépve etnikai és osztályellentéteiket is. A Tükör a tükörben az első iráni játékfilm, amelyben a főszereplő transznemű.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/QBFF0EMJoOA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vito

(Vito, 2011 USA (dokumentumfilm), 93', R: Jeffrey Schwarz, Sz: Lily Tomlin, Armistead Maupin, Larry Kramer, Bruce Vilanch, Michelangelo Signorile, Rob Epstein, Jeffrey Friedman)

1969. június 27-én egy rendőrségi razzia a Stonewall Inn nevű, New York-i melegbárban váratlan fordulatot vett, mikor a vendégek úgy döntöttek, itt az ideje harcolni. Ahogy kitört a Christopher Streeten a zavargás, a melegjogi mozgalom új szakasza kezdődött el. A 23 éves filmszakos diák, Vito Russo is a tömegben volt. Az ezt követő húsz évben, 1990-es AIDS okozta haláláig, Vito az LMBTQ közösség jogegyenlőségi küzdelmének egyik legszókimondóbb és leginspirálóbb aktivistájává vált. Három közismert szervezet megalakulásának is központi alakja volt: a GAA (Gay Activists Alliance, Meleg Aktivisták Szövetsége) felforgató performansz-tüntetéseket szervezett a meleg emberek jogai és méltósága védelmében; a GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, Meleg és Leszbikus Egyesület a Rágalmazás Ellen) azért alakult, hogy a médiában a melegekről és leszbikusokról alkotott kép hitelességét felügyelje; az ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power, AIDS Koalíció) pedig egy gerillacsoport volt, mely a Reagan elnök AIDS-szel szembeni közönyére adott polgári engedetlenségi mozgalommá vált. Vito elkötelezett aktivizmusa mellett termékeny író is volt. Meghatározó könyve The Celluloid Closet címmel bemutatta, hogyan ábrázolják a melegeket és a leszbikusokat a filmekben, milyen példaképül szolgáltak ezen karakterek a meleg és heteró közönségeknek, és hogy ezek a negatív képek hogyan járulnak hozzá a társadalom homofóbiájához.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/X_E_5OGiqdo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál honlapja:

http://2013.budapestpride.hu/index.php?q=ff

A Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál a Facebookon:
https://www.facebook.com/budapestpridefilmfest

Forrás:
Szivárvány Misszió Alapítvány/Budapest Pride sajtóinformáció.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés