bezár
 

art&design

2013. 10. 19.
Az organikustól a fényművészetig – kortárs magyar képzőművészeti kiállítás Újdelhiben
Modern Művészetek Galériája (National Gallery of Modern Art /NGMA/), 2013. október 17-31.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Újdelhiben, a Modern Művészetek Galériájában 2013. október 17-én 16 órakor nyíló kortárs magyar képzőművészeti kiállítás közel 40 magyar művész munkáit mutatja be Az organikustól a fényművészetig címmel. A kiállítás kurátora, a koncepció kidolgozója Csáji Attila, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.

prae.hu

A kiállítást, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök indiai látogatása során mutatnak be az indiai fővárosban, magyar részről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, indiai részről pedig Ravindra Singh kulturális államtitkár nyitja meg. A megnyitón beszédet mond Dr. Rajeev Lochan, a NGMA igazgatója, Csáji Attila, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, a kiállítás kurátora, valamint Kovács Tibor, a Balassi Intézet Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója.

Ilyen gazdag spektrumú, az elmúlt 30-40 év művészetét felölelő, 80 műtárgyat bemutató válogatás ez ideig még nem szerepelt Indiában. Ráadásul a kiállítás nemcsak az indiai főváros egyik legfontosabb kortárs kiállítóhelyén láthatja majd az indiai közönség, hanem két további indiai metropolis vezető múzeumaiban is bemutatkozik. A kiállított művek alkotói között többek között olyan jeles nevek szerepelnek, mint Csáji Attila, Csete György, Csíkszentmihályi Róbert, Csutoros Sándor, Farkas Ádám, Finta József, Gyulai Líviusz, Harasztÿ István, Jovánovits György, Kovács Attila, Jovián György, Konok Tamás, Lovas Ilona, Lugossy Mária, Makovecz Imre, Mengyán András és Matis-Teutsch Waldemár, Orosz István, Schrammel Imre. A kiállítás tagolása sokrétű, de két alappillére van: az organikus rész és a fényművészeti – a tudomány és a technika, valamint a művészet kapcsolatára épülő egység. Az kiállított művek tematikus metszetét, nem pedig történeti áttekintését adják a kortárs magyar képzőművészet egy fontos vonulatának. A tárlat bemutatja a magyar képzőművészet eltérő alaptendenciákra való egyidejű nyitottságát, a hagyományok katalizáló erejére épülő organikus művészetet és az opto-elektronikai és mediális forradalom mentén létrejött fényművészeti törekvéseket.

A kiállítást Delhiben október 31-ig, utána Mumbaiban november 15-december 5. között, majd Bengaluruban december 17-január 12. között láthatja az indiai közönség.

Kép: Gyulai Líviusz, Casanova.
Forrás: sajtóinformáció.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés