bezár
 

irodalom

2013. 10. 16.
Zsúr és Pszeudo-Apokalipszis a Múzeumok Őszi Fesztiválján
2013. november 8. 19:00-21:00, Budapest, Nemzeti Sírkert (Fiumei út 16.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül kerül sor Tóth Kinga Zsúr című mondókakötetének és Kondor Tamás-Normal Gergely Pszeudo-Apokalipszis című kiállításának zenével-performansszal és beszélgetéssel egybekötött bemutatóestjére.

prae.hu

Program:

19:00
Tóth Kinga: Zsúr
zenés performansz és kiállítás
közreműködik: Baki Júlia, Bartók Imre, Fazekas Gábor, Kondor Tamás, Normal Gergely, Popella Dóra, Szabó Imola Julianna

19:30
Kondor Tamás és Normal Gergely: Pszeudo-apokalipszis
kiállítás
a kiállítást megnyitja Nemes Z. Márió költő-esztéta

20:00
Zsúr és Pszeudo-apokalipszis
Tóth Kinga könyvének és Kondor Tamás-Normal Gergely művészeti albumának bemutatója
A szerzőkkel Bartók Imre író-kritikus beszélget

A szerzőkről:


Tóth Kinga:

Kköltő-illusztrátor, tanár, zenész, a Tóth Kína Hegyfalu formáció frontembere, a Palócföld művészeti folyóirat lektora és a RoHAM bár és galéria kulturális programszervezője. Kísérleti zenével és hangköltészettel foglalkozik, verseit és vizuális költeményeit többek között az Élet és Irodalom, a Kalligram, Műút, Tiszatáj, Látó, Mozgó Világ, Palócföld közölte. A Fiatal Írók Szövetségének tagja és a József Attila Kör elnökségi tagja.
Publikációk, önéletrajz, kiállítás, zene: www.tothkinga.blogspot.com

Kondor Tamás:
„Sárváron születtem 1984-ben. Gyermekkorom óta érdekelnek a művészetek, különösképpen a képzőművészet, grafikai önkifejezés. 2008-ban végeztem Szombathelyen rajz-magyar tanári szakon. Az utóbbi években - főként számítógépes grafikákon keresztül - az alkalmazott grafika területén dolgoztam, de emellett képregények és animációs filmek készítésével is foglalkozom. Fontosak számomra a hagyományos grafikai technikák, kiemelten a kézi rajz, mint autentikus önkifejezési forma.”
Kiállítások: Budapest, Nádasdy-vár Sárvár, A&M Theater Panama City (US), Beszélő képek, Budapest, Örkény100-képregénykiállítás, Hadik Budapest, Európa Parlament, Brüssels (B), Rumi Rajki Művelődési Ház, Rum
Illusztrációk, képregények: http://lathatatlansarvar.hu/
Web: https://www.facebook.com/FragileHopeArt

Normal Gergely:
„Absztrakt-expresszionista stílusban festek, szokástól eltérő módon nem csak vászonra, hanem fa ajtókra, bútorelemekre is. Ezeket az alapokat gyakran roncsolom, így mély textúrákat hozok létre képeimen. A festészeten kívül grafikával foglalkozom. Nagyrészt rendezvényplakátokat és cd borítókat tervezek extrém zenei előadók részére, amelyek alapjául festményeimet és rajzaimat használom.”
Kiállítások: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs, Bejárat Galéria, Budapest, Nádasdy-vár Sárvár, Budapest Art Expo, A&M Theater Panama City (US), Mediawave, Komárom, Roham Kávézó Galéria, Boulevard és Brezsnyev Galéria, Műhely Galéria Székesfehérvár
Festmények, illusztrációk, grafikák, kiállítások: http://molnargergely.blogspot.de/
https://www.facebook.com/normal.illustrations


A Zsúrról:
„Altatók az éjszaka mélyéről, mikor nem jön álom a szemre, és a szem sem megy el az álomhoz. Atomvillanás a rácsos ágyban, miközben valaki fölénk hajol, és gügyög. Beszéde dadogás, hangja rezonanciakatasztrófa. A család: üres fotóalbum. A háziállatok: fosszíliák. Itt minden egy családapa gondja, noha senkit sem hívnak Odradeknek. Nyugalmat csak abból a belátásból meríthetünk, hogy életünk nem egyszerűen tönkrement, hanem tönkre lett téve.
Versek gyerekeknek, akik már kinőtték a testüket, és felnőtteknek, akiket csak a drót tart össze.” Bartók Imre

A Pszeudo-apokalipszisről:

„A Pszeudo-apokalipszis című kiállítás kiváló példája annak, ahogy a kortárs művészek egy kollektív mítosz („apokalipszis”) szubjektív újraértelmezésével alkotják meg saját „új mitológiájukat”. Ennek útja a profanizálás, hiszen itt az apokalipszis nem teológiai értelmében jelenik meg mint az emberiségtörténet szakrális megmérettetése és bevégződése, hanem mint művészettörténeti idézet, szabadon variálható témák tárháza. A posztmodern remix során a középkori motívumok egyfajta dark fantasy világgá állnak össze, melyet nem a szakrális igazság betöltődése, hanem a vizuális sémák öntörvényű variálása jellemez.” Nemes Z. Márió


A Múzeumok Őszi Fesztiváljának részletes programja:
https://www.facebook.com/events/156313494577835/?fref=ts


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés