bezár
 

zene

2013. 10. 12.
Mátyás Attila 50: négy formációja ünnepli a zenészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mátyás Attila 50. születésnapja alkalmából november 15-én koncertet rendeznek a fővárosi A38 hajón. A zenésszel valamennyi régi és jelenlegi zenekara, tehát az F.O. System, a Sex Action, az Agnus Dei és a Mátyás Attila Band is fellép.

prae.hu

Az ötvenéves gitáros, énekes, dalszerző negyedszázada van a pályán.

"Mindegyik zenekarommal négy-öt dalt játszunk, így legalább kétórás lesz a műsor. A próbák már elkezdődtek és hosszú hetekig tartanak. Egy nagy best of bulira készülünk, ahol végre egy színpadon, egymás után játszanak az elmúlt időszak számomra legfontosabb csapatai" - mondta Mátyás Attila.

A november 15-i koncerten az A38 hajón a dirty rockot játszó, és 1990 óta létező Sex Action eredeti felállásában játszik, tehát a 2009-ben kilépett Szendrey "Szasza" Zsolt énekessel, valamint Somlyay Miksa basszusgitárossal. Ők ketten a jelenleg is Sex Action-tag Mátyás Attilával (gitár, vokál) és Zana Zoltánnal (dob) hét éve álltak legutóbb együtt színpadon. Ez a közös buli egyszeri alkalom, az idén új stúdióalbummal (Olaj a tűzre) jelentkezett Sex Actionben Mátyás és Zana mellett amúgy Vékony Sándor "Áfonya" (ének) és Bense Sándor (basszusgitár) játszik.

Színpadra lép a dark rock stílusáról ismert F.O. System is, amely csak öt éven át (1986-1991) volt aktív, és az elmúlt tizenöt évben mindössze öt koncertet adott, legutóbb tavaly decemberben a Petőfi Csarnokban; idén ez az egyetlen fellépés. Az F.O Systemben Mátyás és Zana mellett Jerabek Csaba (basszusgitár), illetve Földi Tamás (gitár, billentyűs hangszerek) szerepel. Szintén zenél az A38-on az emelkedett, transzcendens hangulatot teremtő Agnus Dei, amely 1994 és 1998 között volt Mátyás Attila zenekara (itt Juhász Róbert gitározik, közreműködik Bense Sándor és Gerő Balázs - dob). Az Agnus Dei 1998 óta nem játszott együtt. A rockos Mátyás Attila Band (Mátyás, Bense, Gerő és Farkas "Töpi" József gitáros) 2001 óta lép fel időnként és eddig két lemezt készített.

Mátyás Attila 1963-ban született Budapesten. Zenekarai mellett Merkaba néven számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfilmhez írt kísérő zenét. Szerzeményei és formációi összesen 12 stúdióalbumon és két koncert DVD-n hallhatók.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés