bezár
 

irodalom

2008. 11. 08.
190 éve született Turgenyev
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százkilencven éve, 1818. november 9-én született Orjolban Ivan Szergejevics Turgenyev orosz író, költő, az Apák és fiúk szerzője.

prae.hu

Dúsgazdag földbirtokos család sarja volt, gyermekéveit szülei birtokán töltötte. Anyja zsarnoki módon bánt jobbágyaival, fia azonban szívesen időzött közöttük, s alaposan megismerte nyomorúságos életüket. Moszkvában és Szentpétervárott járt egyetemre, filozófusnak készült, közben írogatott is, Puskin és Lermontov voltak példaképei. Három évig Berlinben tanult, érdeklődése ekkor fordult a társadalmi kérdések és a politika felé. Hazatérve két éven keresztül hivatalnokoskodott, majd 1845-től végleg az írást választotta hivatásul. Pályájának korai szakaszában műfaji sokszínűség jellemezte, verseket, elbeszéléseket és drámákat is írt. Jó barátságba került a kor neves kritikusával, Belinszkijjel, majd Herzennel, Dosztojevszkijjel is. A nyugatosok és szlavofilek közötti vitában egyértelműen az előbbiek pártján állt, hazájának fejlődését a Nyugat követésében, a társadalmi reformok megvalósulásában látta. 1843-ban ismerte meg Pauline Viardot francia énekesnőt, egy neves francia író feleségét, akivel holtig tartó szerelembe esett. Turgenyev nem nősült meg soha, életének nagy részét Viardot-ék közelében töltötte.

1852-ben jelent meg az Egy vadász feljegyzései elbeszéléskötete, amelyben a vidéki életet, a jobbágyság sorsát ábrázolta addig soha nem látott részletességgel. Ezért, s a cenzúra megkerülésével kiadott Gogol-nekrológja miatt letartóztatták, s egy hónap börtön után másfél évre a családi birtokra száműzték. Szabadulása után visszatért Pétervárra, s megírta Rugyin című regényét, amelynek a haladást áhító, de cselekedni képtelen főhősét egykori barátjáról, az anarchista Bakunyinról mintázta.

1856-ban elhagyta Oroszországot, utazgatott, hosszabb ideig Párizsban élt, ahol barátságba került Flaubert-rel, Maupassant-nal, Zolával. Ebben az időben írta meg egyik leglíraibb regényét Nemesi fészek címmel, majd a pesszimista hangvételű Hamlet és Don Quijote című esszéjét.

Az oroszországi reformok elhalasztása miatti aggodalmát, a generációk közti szakadékot ábrázolta az 1862-es Apák és fiúk című regényében. A fogadtatás negatív volt: az ifjú radikálisok megsértődtek, az egy nemzedékkel előbbi konzervatívok pedig hiányolták a nihilizmus leleplezését. A támadások miatt az író ismét elhagyta hazáját, s Viardot-ékkal hol Baden-Badenben, hol Párizsban élt. Francia és angol irodalmat fordított, fantasztikus elemeket tartalmazó novellákat írt, a kritikusok ebben tehetségének hanyatlását látták, majd új műfajt alkotva prózai költeményeket adott közre, amelyekben nyomon követhető Schopenhauer hatása. 1878-ban a párizsi nemzetközi irodalmi kongresszus elnöke, majd az oxfordi egyetem díszdoktora lett. 1879-ben rövid időre hazalátogatott, útja csupa pozitív élményt hozott számára: kibékült az ifjú értelmiségiekkel, bemutatták Egy hónap falun című drámáját.

Súlyos betegen a Párizs közelében fekvő bougivali birtokára vonult vissza, ott is halt meg 1883. szeptember 3-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés