bezár
 

színház

2013. 10. 09.
A pestis magyar előadása az Astorka fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Albert Camus A pestis című monodrámájával szerepel Hegedűs D. Géza színész, a Vígszínház művésze Pozsonyban az október 14-től 19-ig tartó Astorka Fesztiválon.

Szkéné színház

Albert Camus Nobel-díjas francia író a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodrámaváltozatát Francis Huster készítette. Hegedűs D. Géza a pestis sújtotta algériai kikötőváros, Orán tucatnyi lakójának sorsát játssza el. 
   
Budapesten, a Vígszínház házi színpadán 2011. november 25-én volt A pestis premierje, azóta több mint négyszáz előadást ért meg otthon és külföldön, legutóbb két hete Brüsszelben a Balassi Intézetben adta elő Hegedűs D. Géza. Pozsonyban október 15-én, kedden este a 90 perces monodrámát az Astorka Korzo 90´ Színházban láthatja a közönség.
   
Hegedűs D. Géza elmondta az MTI-nek, hogy Márkos Albert zeneszerző, csellista a partnere a színpadon, a zene nyelvén fogalmazza meg a darabot, kíséri a szöveget, megjeleníti a kikötői hangokat, a hajókürtöket, a tenger morajlását, a sirályok visítását.
   
A színművész kiemelte, hogy polifon történetről van szó, egy közösség tragikus történetéről, amelyet az író úgy mond el, hogy fölötte áll az elbeszélésnek, hagyja a figuráit élni, különböző szocializációjú embereket ábrázol, az egyik meghunyászkodik, a másik szervezkedik, a harmadik belepusztul a helyzetbe. A színész egy egész várost elevenít meg. Az író rábízza a néző morális érzékenységére, hogy maga minősítsen.
   
A monodráma töretlen sikerét a művész abban látja, "az író azt mutatja meg, hogy az emberben sok a megvetendő, de a teremtett világnak fenséges lénye".
   
A pozsonyi színházi fesztiválnak a Vígszínház javasolta a darabot. Hegedűs D. Géza megjegyezte, hogy Bartis Attila Romlás című drámájával három éve már szerepelt az Astorka Fesztiválon.
   
A fesztivált 1990-ben alapították Pozsonyban, Divadlo Korzo '90 néven, majd az egykori kávéházról, az Astorkáról kapta a nevét. Idén a magyar és a szlovákon kívül prágai és moszkvai színházi előadások lesznek a seregszemlén.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés