bezár
 

irodalom

2013. 10. 09.
Hírlappá és magazinná bővül a felvidéki Szabad Újság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Heti két alkalommal megjelenő "hétközi hírlappá", valamint egy hétvégi magazinná bővül novembertől a Szabad Újság felvidéki magyar közéleti-kulturális hetilap - tájékoztatta az MTI-t Varga Péter, a lapot kiadó Mediaimpress igazgatója szerdán.

prae.hu

A Felvidék egyik legnagyobb múltra visszatekintő sajtóterméke jelenleg hetilapként, 68 oldalon jelenik meg minden szerdán. A kiadó által jelzett megújulást követően a lap egy péntekenként megjelenő hétvégi magazinná, valamint egy heti kétszer, keddenként és csütörtökönként megjelenő "hétközi hírlappá" alakul át. Mindkét sajtótermék a jövőben is megőrzi a Szabad Újság márkanevet.
   
A heti két alkalommal megjelenő hírlap terjedelme 16 oldal lesz. A kiadó a lap tartalmát tekintve egy olyan, napilap jellegű, ugyanakkor a szlovákiai piacot egy új profillal bővítő, a felvidéki magyarságot érintő témákat kiemelt terjedelemben megjelenítő termék létrehozásával számol, amelynek törzsét politikai, gazdasági, közéleti és a régiókat érintő hírek képezik.
   
A hétvégi magazin 48 oldalon jelenik majd meg minden pénteken, tartalmilag pedig részint átveszi a hetilapban már megszokott közéleti rovatokat, valamint bővül egy hetente változó témájú blokkal, amelyben monotematikus feldolgozásban, a kultúra, a sport, az oktatás és a tudomány, illetve a család és nők témakörrel foglalkozó írások jelennek majd meg.
   
"A bővülést követően a Szabad Újság formailag gyökeresen megváltozik, ám szemléletében továbbra is az eddig közvetített értékek megjelenítését tükrözi majd" - mondta az MTI-nek a tervezett változtatásokkal kapcsolatban Varga Péter.
   
Az újítás okait részletezve hozzátette: részben a változó olvasói elvárásoknak szeretnének megfelelni a lap új arculatával, részben pedig azt a régi igényt szeretnék kielégíteni, hogy legyen jelen egy, a felvidéki magyar nyelvű sajtótermékek jelenlegi piaci kínálatától eltérő hangvételű kiadvány.
   
A Szabad Újság hetilap jogelődje, a Szabad Földműves még az előző évszázad derekán jött létre, főként a vidéki magyar lakosság olvasói igényeit megcélozva. A lap a rendszerváltást követően, 1991-ben napilappá alakult és neve ekkor változott Szabad Újságra. A kiadvány az elmúlt csaknem negyed évszázadban többször cserélt tulajdonost és több profilváltáson is átesett. Hetilapként 1993 óta jelenik meg, jelenlegi formáját 2012-ben vette fel. A lap megújult formában november 19-én jelenik meg először.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés