bezár
 

építészet

2013. 10. 08.
Kiírták a Velencei Építészeti Biennále magyar pályázatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közzétette a jövő évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának nyílt pályázati felhívását kedden Gulyás Gábor, a magyar részvételért felelős nemzeti biztos.

prae.hu

A Velencei Biennále a mindenkori kortárs építőművészet egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Az egyes országok által a velencei Giardini parkban fenntartott önálló kiállítási épületekben, valamint alkalmi kiállítóhelyeken létrehozott tárlatokat jórészt nemzeti biztosok koordinálják, az általuk megbízott kurátorok, művészek és más közreműködők révén - olvasható a www.velenceibiennale.com honlapon.
   
A 2014. június 7. és november 23. közötti építészeti seregszemle magyar pályázatának beadási határideje december 8., ezt követően tíz munkanapon belül a zsűri előtt zártkörű prezentációt tartanak a pályázók.
   
A pályamunkákat szakmai testület bírálja el, ennek tagja Gulyás Gábor mellett Boros Géza művészettörténész, a szaktárca művészeti főosztályának helyettes vezetője, Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) építőművészeti tagozatának vezetője, Finta József Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja, Markó Balázs építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának intézetvezetője, Nagy Tamás Ybl-díjas építész, Pásztor Erika Katalina építész, médiaművész, az Építészfórum megbízott főszerkesztője, valamint Sáros László György Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.
   
A döntéshozatal várható időpontja december 30. A végső döntést követően valamennyi benyújtott pályázati anyag felkerül a magyar kiállítás honlapjára.
   
A pályázat nyertesével a kiállítás lebonyolítója megbízási szerződést köt. Amennyiben a zsűri nem talál megfelelő pályázatot, vagy a nyertes pályázat megvalósításának előkészítése – a kurátornak, illetve a kiállítóknak felróhatóan – egy hónap elteltével nem halad előre, és ez veszélyezteti a magyar megjelenést, a nemzeti biztos saját hatáskörben eljárva jogosult a nyertestől a megbízást visszavonni, és új pályázat kiírása nélkül másik kiállítás megrendezéséről gondoskodni.
   
A kiállítás előkészítéséhez, lebonyolításához és promóciójához szükséges anyagi forrást az előző évek gyakorlatához hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. Az MTI információi szerint a projekt teljes - a szállítási, kiutazási és promóciós költségeket is magába foglaló - kerete várhatóan 50 millió forint körül lesz. A kiírás szerint a kiállítás megépítésének és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet több 20 millió forintnál.
   
A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás főkurátora Rem Koolhaas lesz, a jövő évi biennálénak a holland építész a Fundamentals (Alapelemek) címet választotta. Koolhaas szándékai szerint a 40 ország részvételével meghirdetett kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés