bezár
 

art&design

2013. 10. 08.
Duray Tibor-monográfiát mutattak be
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A huszonöt éve elhunyt Duray Tibor Munkácsy-díjas festő, grafikus, éremművész életművét összefoglaló monográfiát és több mint tízezer műtárgyat felvonultató képzőművészeti webshopot mutattak be kedden a Kieselbach Galériában Budapesten.

prae.hu

Korabeli fotók, dokumentumok, valamint több mint ezer reprodukció segítségével foglalta össze Molnos Péter művészettörténész az Aba-Novák festőiskolájából induló Duray Tibor életművét a galéria gondozásában megjelent monográfiában.
   
Sokáig egyműves festőnek számított az 1912-ben Budapesten született művész, aki az Éva című, 1935-re datált olajképéről vált ismertté a magyar művészettörténetben.
   
"Emellett az is köztudott volt, hogy az 1970-es, 1980-as években a Képcsarnoknak készített képeket. A két korszak közötti időszakot azonban ez idáig nem igen ismertük" - mondta a kötet szerzője.
   
A magyar és angol nyelvű könyv nem száraz művészettörténeti elemzésekből épül fel, hanem a sorsfordító személyes kapcsolatokat, az emberi drámát és a kényszerpályákat kijelölő történelmi közeget igyekszik bemutatni. Molnos Péter a kötet elkészítéséhez többek között a festőművész hagyatékát, leszármazottainak visszaemlékezéseit, korabeli levelezéseket, valamint az 1988-ban elhunyt Duray személyes ismerőseinek vagy leszármazottaiknak történeteit használta fel.
   
Kieselbach Gábor galériavezető beszámolt arról, hogy többéves munka eredményeként jött létre legújabb vállalkozásuk, a mindenki számára elérhető, folyamatosan bővülő, kezdetben tízezer műtárgyat felvonultató képzőművészeti webshop, amelyben tízezertől 18 millió forintig érhetők el festmények, pasztellek és grafikák.
   
"Az adatbázissal szeretnénk megmutatni a magyar képzőművészet gazdagságát, és szeretnénk elérni, hogy a vidékiek és a külföldön élők számára is könnyen hozzáférhetőek legyenek ezek a művek" - hangsúlyozta a galéria vezetője.
   
A látogató új típusú módon közelíthet a magyar képzőművészethez az oldalon található keresési rendszer segítségével. A kategóriák - például helyszín, szerző, téma, attitűd, kor, forma, szín - és az egyéb szűrők lehetővé teszik, hogy az érdeklődő egyéni ízlését, érdeklődési körét követve böngéssze a kínálatot.
   
Einspach Gábor igazságügyi szakértő arról beszélt, hogy a rendszer megfelel az internetes kereskedelem szigorú és kötött szabályainak.

"Gyorsan kell reagálnunk a megkeresésekre, terveink szerint 24 óra alatt válaszolunk és a vásárló akár 48 múlva a kezében tarthatja a kívánt műtárgyat, amelynek hitelességéről egyedi azonosítóval ellátott bizonyítványt is kap" - hangsúlyozta.
   
A webshop indulását kíséri a Kunffy Lajos festőművész műveiből álló kamaratárlat, amely keddtől látható a Kieselbach Galériában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés