bezár
 

irodalom

2008. 11. 08.
Paul Lendvai kapta idén az osztrák könyvkereskedők Tolerancia-díját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi városházán (Rathaus) tartott ünnepségen nyújtották át csütörtök este Paul Lendvainak az osztrák könyvkereskedők szövetségének Tolerancia-díját, amelyet idén a magyar származású ausztriai újságíró-publicistának ítéltek oda.

prae.hu

A rendezvényen Michael Häupl bécsi főpolgármester mondott köszöntő beszédet, a kitüntetett érdemeit a Falter elméleti-politikai-kulturális hetilap főszerkesztője, Armin Thurnher méltatta. A kitüntetés alkalmából külön gratulált a neves újságírónak Ursula Plassnik külügyminiszter. 

A Tolerancia-díjat azoknak a személyiségeknek adományozzák 1990 óta, akik cselekedeteikben és alkotásaikban kiemelkedő módon és hangsúlyos formában síkra szállnak a más nyelvet beszélő és eltérő kultúrájú szomszédországok iránti toleranciáért, türelmességet hirdető gondolataikkal hozzájárulnak a békés egymás mellett élés megvalósulásához Európában. Az eddigi kitüntettek között van a néhány évvel ezelőtt elhunyt Franz König bíboros, Simon Wiesenthal, a náci bűnösök felkutatásában vezető szerepet játszó történész és Sir Peter Ustinov brit színész. 

Az 1929-ben Budapesten született Paul Lendvai számos - köztük magyar - kitüntetés tulajdonosa, egyebek között az Osztrák Köztársaság Nagy Arany érdemrendjével és a kulturális publicisztikáért adományozható állami díjjal ismerték el már korábban tevékenységét. 
 
A Tolerancia-díj átvétele után a nemzetközi hírű újságíró-publicista elmondta, hogy számára nagy megtiszteltetés a kitüntetés, mert abban megnyilvánul a gyengék, az elnyomottak és a hátrányosan megkülönböztettek melletti kiállás elismerése éppúgy, mint a fellépés azokkal szemben, akik nem tanultak a múltból, s a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus talaján állnak. "A toleranciában egyszersmind beletartozik a tévedés eltűrése is, ha azt valaki belátja. Én mindig abból indulok ki, amit Illyés Gyula mondott: nem az a fontos, honnan jössz, hanem hogy hová mész. Tehát akik megváltoztak, akik a demokratikus társadalmat építik, azok szemben feltétlenül toleráns vagyok" - hangsúlyozta Paul Lendvai, hozzátéve: az mindig jó dolog, ha az embert olyasmiért tüntetik ki, amit nem kell szégyellnie.

A rendkívül sokoldalú és termékeny újságíró - ki egyben televíziós kommentátor is - tizennégy könyvet írt eddig. Legutóbb Best of Paul Lendvai címmel adták ki a korábbi műveiből összeállított válogatást az Ecowin kiadó gondozásában. Nyilatkozatában elárulta, hogy jövő nyáron meg fog jelenni az eredetileg német nyelven írt Magyarok - kudarcok győztesei című könyvének bővített változata. (A művet több nyelven is kiadták, magyarul 2001-ben jelent meg.) 

"A könyvet 1989-ben fejeztem be, és a kritikusok mindig is hiányolták, hogy nem írtam a további eseményekről. Az új, magyar nyelvű kiadásban, amelyet tudomásom szerint a könyvnapra terveznek, lesz egy rész, amely a rendszerváltás utáni Magyarországgal foglalkozik" - közölte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés