bezár
 

zene

2013. 10. 06.
Moszkvában a "Muzsika éjszakáján" több mint 150 koncertet tartottak
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 150 koncerttel debütált az orosz fővárosban a vasárnapra virradó éjszaka első alkalommal megtartott Muzsika éjszakája című nagyszabású rendezvény.

prae.hu

Világhírű orosz zenészek ingyen léptek fel a zene világnapja alkalmából tartott különleges koncerteken. Az ünnep minden év október elsejére esik, de Moszkva főpolgármesteri hivatalának kulturális osztálya a hétvégére időzítette a Muzsika éjszakájának elnevezett rendezvényt, hogy azon minél többen vehessenek részt.

Jelena Zelencova kulturális osztályvezető-helyettes szerint ez egy jó alkalom volt arra, hogy az orosz főváros távoli részein található zeneiskolákat, koncerttermeket is népszerűsítsék. A zeneiskolák kapuit már szombat délután megnyitották a fiatal zenekedvelők és szüleik előtt. A Zil teherautógyár kultúrházában mesterkurzusokat is tartottak.

Moszkva legjobb koncerttermeiben helyi idő szerint szombat este tíz órakor kezdődtek a programok világszerte ismert orosz zenészek részvételével. A nemzetközi zeneház kamaratermében például Anton Batagov zongorista, zenepedagógus, zeneszerző Szergej Rahmanyinov válogatott műveit játszotta.

Változatos programokat kínáltak a különböző intézmények is: a Glinkáról elnevezett zenei múzeumban például Charlie Chaplin Nagyvárosi fények című filmjét élő zene kíséretében mutatták be az érdeklődőknek.

A Rosszija 24 állami televízió híradása szerint a Muzsika éjszakája nagy sikert aratott a moszkvaiak körében, hiszen sokaknak nem adatik meg, hogy bejussanak a neves koncerttermekbe, és ráadásul ingyen hallgathassák mások mellett a Gnyeszinszkije virtuózi nevű együttest.

A Gnyeszin-testvérek alapozták meg Oroszországban a zenei képzést. A Moszkvában lévő Oroszországi Szövetségi Zeneakadémia is az ő nevüket viseli.

Szergej Kapkov, az orosz főváros kulturális osztályának vezetője elmondta, hogy a Muzsika éjszakáját ezentúl minden évben meg szeretnék rendezni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés