bezár
 

zene

2013. 10. 05.
Ry Cooder: koncertlemez csaknem 30 év után a remek bluesgitárostól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem harminc év elteltével készített ismét koncertlemezt Ry Cooder, az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai bluesgitáros. A 2011-es San Franciscó-i fellépés anyaga egy fantasztikus pályafutás 12 fontos dalát tartalmazza.

prae.hu

A hatszoros Grammy-díjas Ry Cooder a Corridos Famosos elnevezésű kísérőcsapattal két egymást követő este rögzítette az anyagot, amelynek maga volt a producere. A slide technikájáról ismert gitáros lemezeinek száma ötven felé jár, az 1977-es Show Time óta azonban nem jött ki élő anyaga. Érdekesség, hogy mindkét koncert a San Franciscó-i Great American Music Hallban volt, és ketten, Flaco Jimenez harmonikás és Terry Evans vokalista Cooderrel ott állt a színpadon 1977-ben és 2011-ben is.

A most 66 éves Ry Cooder első, cím nélküli lemezét 1970-ben készítette. 1972-ben megjelent két anyaga, az Into the Purple Valley és a Boomer's Story tisztelgés volt az amerikai folk, a country és a blues zene olyan nagyságai előtt, mint Leadbelly, Woody Guthrie, Skip James, Sleepy John Estes vagy George F. Root, és széles körben elismerést váltott ki. A mostani anyag egyfajta visszatérés ehhez a tisztelgéshez, hiszen a koncertanyagon Guthrie Do Re Mi-je, valamint Leadbelly Goodnight Irene-je is szerepel.

Cooder a Rolling Stones számos lemezén játszott a hatvanas-hetvenes évek fordulója környékén, később rengeteg filmzenét írt, például Wim Wenders Párizs, Texasához 1984-ben. Aztán egy másik Wenders-film, az 1998-as Buena Vista Social Club tette Coodert is ismertté a szélesebb közönségek előtt: ő vezette a legendás kubai zenészeket újrafelfedező produkció zenei felvételeit.

A gitáros dolgozott együtt többek között Ali Farka Touré mali gitárossal, Vishwa Mohan Bhatt indiai slide gitárossal, saját szólóanyagot azonban sok éven át nem csinált. 2005-ben 18 év szünet után adott ki ismét stúdióalbumot, a Chávez Ravine-t, amelyet a két évvel későbbi My Name Is Buddy-val, valamint a 2008-as I, Flathead című lemezzel együtt Kalifornia-trilógiaként szokás emlegetni, és elsősorban a negyvenes-ötvenes évekből származó történetek szerepelnek rajta.

A két évvel ezelőtti Pull Up Some Dust And Sit Down igazi country-blues-folk gyöngyszem, szövegeiben komoly társadalmi problémákkal foglalkozott, köztük a migrációval, a gazdagok és a szegények közötti hatalmas különbségekkel. Arról az anyagról az El Corrido de Jesse James, valamint a Lord Tell Me Why című gospel rajta van a most megjelent koncertanyagon is. Tavaly az amerikai elnökválasztás ihlette meg Coodert: Election Special című lemezével Obama újraválasztása mellett tette le a voksát.

Cooder gitáron, mandolinon, bendzsón, basszusgitáron, ha kell, billentyűs hangszereken is játszik és természetesen énekel. A Corridos Famososban a már említett Jimenezen és Evans-en kívül fia, Joachim Cooder dobolt, Robert Francis játszott basszusgitáron, Arnold McCuller és Juliette Comamgere vokálozott, fúvós hangszereken pedig a tíztagú mexikói La Banda Juvenil működött közre. A 12 dal között még a Sam the Sham and the Pharaohs' 1965-ös megaslágere, a Wooly Bully is szerepel.

A zenészt 2003-ban az amerikai Rolling Stone magazin minden idők nyolcadik legjobb gitárosának választotta.

Ry Cooder új albumát a Nonesuch Records és a Perro Verde adta ki, Magyarországon a Magneoton/Warner forgalmazza.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés