bezár
 

irodalom

2013. 10. 04.
Új lehetőségek a Balassi Intézet külföldi hungarológiai és oktatási mobilitásának fejlesztésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. október 5-én Bakuban írja alá Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Professor Samad Seyidov az Azerbajdzsáni Idegen Nyelvek Egyetemének rektora a magyar nyelv és kultúra oktatásáról szóló intézményközi megállapodást.

prae.hu

A Balassi Intézet nemzetközi tevékenységének kiemelt területe a külföldi egyetemeken működő hungarológiai – más néven magyarságtudományi – képzések támogatása. A tapasztalható változások következtében a Balassi Intézet szakmai kapcsolatrendszere is összetettebbé válik a hungarológiai képzést nyújtó külföldi egyetemekkel. A Vendégoktatói Hálózat tagjai jellemzően az oktatási tárca bilaterális munkatervei keretében végzik munkájukat cserelektorként; a kiküldött lektorok hálózatának a működtetése (és a külföldi hungarológia támogatása) a Balassi Intézet egyik alapfeladata.

A Vendégoktatói Hálózat működése eddig a Balassi Intézet költségvetéséből évente körülbelül 180 millió forintos összegből valósult meg. A Kormány 1463/2013. (VII. 24.) Korm. határozata a külföldi oktatói mobilitás megvalósításához, az oktatói álláshelyek létrehozására és támogatására szükséges plusz 200 millió forintos forrást biztosít a 2014. évtől. Ennek köszönhetően a Balassi Intézet három fő célt fogalmazott meg:

"1) Jelen pozíciók megőrzésére való törekvés. Az európai felsőoktatásban tapasztalható átalakulási folyamatok miatt veszélybe kerülő helyek megmentése mellett fontosnak tartjuk az új utak keresését. A Vendégoktatói Hálózat egységes díjazási rendszerének kialakításával szeretnénk a vendégoktatói státuszt megbecsültté és vonzóvá tenni. Az egységes díjazási rendszer kialakítása a jelen vendégoktatói helyekre vonatkozóan évi 55 millió forint többletforrást jelent. A Balassi Intézet Vendégoktatói Hálózatán kívüli hungarológiák támogatáshoz juthatnának belső pályázás útján az új forrásból erre a célra elkülönített évi 5 millió forintból.

2) Új lektorátusok nyitása. A Kormány keleti nyitás stratégiájának köszönhetően folyamatosan bővül azon országok listája, melyek nyitottak és együttműködőek az új magyar lektorátusok nyitásával kapcsolatban. Balassi Intézet előzetes felmérése alapján elképzelhető a jelenlegi lektorátusok száma megkétszerezése (Pl.: Németország, Szerbia, Tajvan, India, Törökország, Kína, Belgium, Csehország, Finnország, Hollandia, Japán, Kanada, Lettország, Litvánia, Moldova, Oroszország, Baskíria, Franciaország, USA). Már az idei 2013/2014-es tanévben a keleti nyitás jegyében két új lektorátussal bővül a Vendégoktatói Hálózat: a Bakui Egyetemen és a Minszki Egyetemen. A Padovai Egyetemre pedig 2014. szeptember 30-ig delegál idén a Vendégoktatói Iroda magyar lektort.

Figyelembe véve az új lektorátusok nyitásának tervét, a könyvek és folyóiratok beszerzésére 5 millió forintot különítenénk el minden évben az új forrásból.

A legtöbb oktatóhelyen a tanárok részére ugyan rendelkezésre állnak számítógépek, de többnyire nem elegendő számban (és minőségben). Ezért az új forrásból 10 millió forintot különítenénk el az oktatáshoz szükséges technikai eszközök (laptopok, projektorok) beszerzésére, modernizálására. A lektori munkához elengedhetetlenül fontos E-magyarul tananyag fejlesztésére pedig 3 millió forintot költ a Balassi Intézet.

3) Vendégoktatói tevékenység kibővítése kulturális tevékenységgel. A nyelvi-hungarológiai képzés vonzóvá tételében jelentős szerepet játszik a képzés és a magyar kultúra láthatósága és presztízse az adott helyszínen. 2008 és 2011 között az NKA miniszteri keretéből 10 millió forint került elkülönítésre a vendégoktatók által a nagyközönségnek szervezett kulturális programok támogatására. Ezek a nagyobb szabású rendezvények láthatóvá tették Magyarországot egyetemen belül és kívül. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a vendégoktatóink tevékenységét kulturális tevékenységgel való kibővítését az új forrásból évente 10 millió forinttal támogassuk. Magától értetődik, hogy azokban a városokban, ahol magyar intézet működik, a vendégoktatóink számos esetben szervezőmunkával is segítik az intézet működését. A lektorok emellett más országok lektoraival is kapcsolatot tartanak. A vendégoktatók és a magyar intézetek közötti kölcsönös segítőmunka ilyen módon összekötő kapocsként fogható fel a magyar diplomácia területén.

A 2009-ben Münchenből Regensburgba költözött Magyar Intézet támogatását a kulturális tárca 2006-ban adta át a Balassi Intézetnek. Így az éves 14 millió forintos támogatást az új forrásból 1,5 millió forinttal megnöveljük.

A vendégoktatók kapcsolatépítő, népszerűsítő, közvetítő tevékenysége részben arra irányul, hogy elősegítse a felsőoktatási intézmények együttműködését, segíti a gazdaság által megkövetelt korszerű ismeretekhez való hozzáférést, a tudástranszfer létrejöttét, mely nagymértékben előmozdíthatja a hallgatói és oktatócsere élénkülését. Véleményünk szerint erősödik, illetve hatékonyabbá és célirányosabbá válik a magyar szellemi és kulturális élet egyetemi reprezentációja. Gyarapodnak a tudományos, oktatási és kulturális szakmai kapcsolatok, erősödik a nemzetközi mobilitás, a tudástermelés lehetőségei, lehetővé téve az oktatás minőségének biztosítását és a kulturális diplomácia prioritásainak követését. A Vendégoktatói Hálózat helyei a regionális stratégiák részét is képezhetik. A kulturális jelenlét, az oktatási, képzési, együttműködés stimuláló hatással van a gazdasági élet szereplőinek kapcsolattartási hajlandóságára és a bizalmi légkör kialakításával erősen ösztönzi az országok vállalkozóit közös projektekre, befektetésekre. A Vendégoktatói Hálózat fejlesztésével várhatóan új szakmai szinergiák fognak kialakulni, hozzájárulva a szellemi együttműködés jelenlegi körének kiszélesedéséhez, a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításához, valamint a hosszútávú együttműködést megalapozó új partneri kapcsolatok kialakulásához."


Forrás: sajtóinformáció.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés