bezár
 

zene

2013. 09. 30.
Oláh Kálmán szerzeményeit játssza októberi turnéján a Dán Rádió Big Bandje Bolla Gáborral és Oláh Kálmánnal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nemzetközi zenei életkben is nagy tekintélynek örvendő zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán és a fiatal szaxofonművész, Bolla Gábor a legjobb európai big bandnek tartott formációval, a Dán Rádió Big Bandjével indul turnéra október 9-én.

prae.hu

Oláh Kálmánt a rangos zenekar szólista-zeneszerzője, Gerard Presencer ösztönzésére hívta meg a DR Big Band, hogy mutassák be együtt az Images című lemezt, amelynek minden darabját Oláh Kálmán komponálta, illetve hangszerelte.

A közös koncert 2013 februárjában volt Oláh Kálmán szerzői estjeként, a Dán Rádió 2-es stúdiójában, Oláh Kálmán és Bolla Gábor szólójával. A koncert nagy sikert aratott Koppenhágában, ennek köszönhető a mostani turné, amelynek első állomása a pécsi Kodály Központ.

A DR Big Bandje 1964-ben jött létre, akkor, amikor Koppenhágában pezsgő dzsesszélet volt, a rendszeresen játszottak ott neves európai és amerikai zenészek. Azóta kiemelkedő szólistákkal játszottak együtt, ilyen volt például Miles Davis, Joe Henderson, Stan Getz. Az utóbbi években készült lemezeken olyan szólisták játszottak a zenekarral, mint Randy Brecker, Chris Potter vagy Mike Stern.

Oláh Kámán évek óta mesterien ötvözi a dzsessz és a kortárs klasszikus zene elemeit. Számos rangos díjat tudhat magáénak, köztük a 2006-os Thelonius Monk Nemzetközi Jazz Zeneszerző verseny első díját is.

A jellegzetes kompozíciós stílusáról ismert művész híres zenészek sorával játszott együtt, ilyen volt például Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Stefano Di Battista, Philip Catherine, Palle Danielsson, André Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler és Ravi Coltrane.

Oláh Kálmán - Dobó László fotója

Az 1988-as születésű Bolla Gábor tízévesen kezdett el klarinétozni, majd szaxofonozni, 2003-ban már a Montreux-i Jazz Fesztivál Szaxofon Világvversenyének középdöntőjéig jutott el. 2004-ben Hans Koller díjat nyert az Év Tehetsége kategóriában Ausztriában, s ezt további díjak sora követte.

Számos felvételen és fesztiválon játszott már, kiváló zenészekkel. Find Your Way címmel 2012-ben jelent meg debütáló albuma az ACT Musicnál. Bolla Gábort a DRBB és Oláh Kálmán koncertjén második tenorszaxofonosként hallhatja a közönség.

A turné helyszínei:

okt. 9.: Pécs, Kodály Központ (szervező: a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., http://www.kodalykozpont.hu/kodalykozpont_program/drbb_bolla_olah/2013-10-09/20:00
jegyek: 1.500-2.900,- forint)


okt. 10.: Budapest, Budapest Music Center (http://bmc.hu/#!/program/52/A_Dan_Radio_Big_Bandjenek_koncertje_Olah_Kalman_es_Bolla_Gabor_kozremukodesevel jegyek: 2.000,- forintos egységáron)

okt. 11.: Kecskemét
okt. 12.: Bécs, Porgy&Bess
(
http://www.porgy.at/prog-01.php?id=5845 jegyár: 20 euro)

okt. 13.: Pozsony
(http://www.citylife.sk/koncert/the-danish-radio-big-band-featuring-kalman-olah-bratislava jegyár: 12 euro, a helyszínen: 15 euro) 

Dobó László fotója (a szerk.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés