bezár
 

zene

2013. 09. 30.
The New BEGinning - a Balázs Elemér Group lemezbemutató koncertje
2013. október 9-án 19 órakor MOM Kulturális Központ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy év után új lemezzel jelentkezik a Balázs Elemér Group (BEG), ennyi idő telt el azóta, hogy megjelent a népszerű együttes legutóbbi, Memories című albuma. A lemezbemutató koncert október 9-én 19 órakor kezdődik a MOM Kulturális Központban.

prae.hu

Már a cím (The New BEGinning) is az újjászületésre utal. Az együttesben két új énekes hallható, a neves, nemzetközi zenei életben is keresett énekesnő, Szőke Nikoletta, valamint a fiatal, kiugróan tehetséges, 21 éves kora ellenére markáns, különleges hangú énekes, Szakonyi Milán.

Az új lemezen három kiváló, Balázs Elemér számára meghatározó zenész egy-egy szerzeménye hallható. Az egyik kompozíció tisztelgés Pat Metheny előtt, aki az Around the world című BEG-lemezhez írta a következő szavakat: "Véleményem szerint Elemér az egyik legjobb dobos ma a szakmában. Összehasonlíthatatlan muzikalitással és finomsággal játszik. Képes minden egyes zenei pillanatot olyan figyelemmel hallgatni, olyan kiváló, spontán döntéseket tud a színpadon hozni, amellyel csak növeli zenésztársai játékának minőségét. Kiváló érzékkel nyúl a hangszeréhez. Mindig élvezettel játszom vele, s ugyanilyen örömmel is hallgatom." A Balázs Elemér Group most fölvette Pat Metheny egyik gyönyörű, Always and forever című balladáját.

A másik meghatározó zenésztárs immáron több mint két évtizede Oláh Kálmán, akivel Balázs Elemér 23 esztendeje játszik együtt a Trio Midnight nevű formációban, az európai dzsesszélet egyik vezető triójában. A BEG most Oláh Kálmán Lyric song című szerzeményét dolgozta fel, amely egyébként szerepel a European Jazz Realbook című antológiában.

A harmadik zenész a nemrég elhunyt kitűnő zongorista, Vukán György, akivel évek óta játszott Balázs Elemér a C. A. E. Trióban. Tőle a Last message című csodálatos kompozícióval, Vukán György egyik utolsó szerzeményével búcsúzik el a lemezen a Balázs Elemér Group.

Mindezek mellett Balázs Elemér és Balázs József saját szerzeményei hallhatók, Balázs Elemér kompozíciói új arcáról mutatják meg a rendkívül finom dobjátékáról ismert zenész-zeneszerzőt. A lemezen és a lemezbemutató koncerten két neves vendég is hallható: a világhírű szaxofonos,Tim Ries, valamint a kitűnő népdalénekesnő, Herczku Ágnes – a hagyományokhoz híven ugyanis egy magyar népdal is hallható az új lemezen.

A Balázs Elemér Groupot 2000-ben alapította a hazai dzsesszélet egyik kiemelkedő egyénisége, a nemzetközileg is elismert és keresett dobos, Balázs Elemér. A formáció hamar az egyik legnépszerűbb magyar zenekar lett. Az együttes tagjai a magyar dzsessz élvonalához tartoznak, jelentős díjakat kaptak, (pl.: Fonogram díj, 2005), nagy sikerrel szerepeltek tekintélyes európai jazzfesztiválokon (például a következő városokban: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje, Róma, Oslo, Glasgow, London, Madrid).

A Balázs Elemér Group különleges, egyéni hangzásvilágot alakított ki, ennek legfőbb jellemzője a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyet a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt, sőt: szívesen kalandoznak például az etno stílus világában is. Ez a változatosság érzékelhető eddig megjelent albumaikon is, amelyek mind egyedi hangulatokat, zenei világot ragadnak meg.

A Magyar népdalok című lemezükön saját népi kultúrájuk zenéjét, a magyar népdalokat egyesítették jellegzetes stílusukkal, míg az Early Music című albumukon, amelyen Nuria Rial, az Echo Klassik-díjas katalán szoprán énekesnő is közreműködött, barokk zenét ötvöztek dzsesszel. Időközben mindkét album bearanyozódott. Az Early Music Európa több országában óriási siker lett, a zenekar fellépett egyebek között Innsbruckban, a világ leghíresebb régizene fesztiválján is.

Az újjáalakult Balázs Elemér Group tagjai:

Balázs Elemér - dob
Balázs József - zongora
Czibere József - ütőhangszerek
Lakatos Pecek Krisztián - nagybőgő
Komjáti Áron - gitár
Szakonyi Milán - ének
Szőke Nikoletta - ének

Balázs Elemér (Eck Imre fotója)

Jegyár: 2500,-; 2800,- és 3500,- forint.

További információk, a BEG honlapja: http://www.balazselemergroup.hu/

Eck Imre fotója (a szerk.)
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés