bezár
 

színház

2013. 09. 29.
Mundruczó Kornél előadása zárja a belgrádi alternatív színházi fesztivált
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Manapság sok embernek okoz nehézséget már a fennmaradás is - nyilatkozta Mundruczó Kornél rendező a Blic című belgrádi napilapnak előadása, a Nehéz istennek lenni kapcsán, ami a belgrádi alternatív színházi fesztivál (BITEF) záró darabja lesz kedden.

Szkéné színház

A 2013-as BITEF az átmenetek, a rendszerváltások újraértelmezésével, megkérdőjelezésével, revíziójával foglalkozik. A fesztivál idei mottója - Nehéz lenni - is Mundruczó előadásának címéből származik.

A Blicnek nyilatkozva Mundruczó azt mondta, hogy a mottó a modern Európa egyik alapproblémáját fogalmazza meg. Hozzátette: "Európában, mondhatjuk így, nagyon sokaknak okoz újra gondot a fennmaradás. És mivel az én előadásom az utolsó, remélem, hogy ez lesz az utolsó <nehéznek levés>, amivel az emberek találkoznak".

A Nehéz istennek lenni című előadásról mesélve Mundruczó Kornél kiemelte, hogy a történet egyrészt a Sztrugackij testvérek egyik regényén alapul, másrészt pedig "azon, ahogy a politika a nőkkel bánik. Amit látunk, olyan mint egy valóságshow, a modern rabszolgaság bemutatása: valami, amit mindenki lát, de senki nem küzd ellene".

"Először platóskocsikon akartam megcsinálni ezt az előadást, de az megvalósíthatatlannak tűnt. Ezzel a témával foglalkozva pedig mindenképpen valahogy bele akartam vonni istent, aki a távolból figyeli a történteket" - idézte fel elképzeléseit a lapnak Mundruczó Kornél. Az előadás az emberkereskedelemről, a prostitúcióról, a női szexrabszolgaságról, valamint a képmutatásról szól. "Elsősorban azokéról, akik ma a legnagyobb hatalommal rendelkeznek" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a művészet képes-e a politikai nyomás ellen küzdeni, Mundruczó Kornél azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy képes-e, a művészet feladata a küzdelem és a kérdések felvetése, a megkérdőjelezés.

A rendező elmondta, hogy a BITEF-et nagy múltú, ugyanakkor nagyon kortárs fesztiválnak tartja. Mundruczó Kornél egyébként három évvel ezelőtt a Frankenstein-terv című előadásáért megkapta a BITEF különdíját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés