bezár
 

art&design

2013. 09. 29.
Itthon vagy!-hétvége - Kecskeméti mesterszakács libasültje kerül a Magyarok Asztalára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományos libasült készült vasárnap Kecskeméten a közmédia Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című rendezvénysorozatának keretében. A Bozsó-házban elkészült finomságot cserépedényben vitték Ópusztaszerre, a Magyarok Asztalára.

prae.hu

A pecsenyelibát Garaczi János mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda séfje és egyik tulajdonosa fűszerezte be és sütötte pirosra, ropogósra kemencében. A Venesz József-díjas mesterszakács a libasütés fortélyairól az MTI-nek elmondta: a legfontosabb az, hogy egy kissé "kihízott", sárgás színű, fiatal liba legyen az alapanyag. Ennek az a fortélya, hogy levágás előtt egy-két hétig kukoricával tömik a libát, amitől a mája is meghízik.

Garaczi János receptje szerint fűszerezni kell a húst, egy ideig hagyni kell sóban állni, majd a hasüregbe különböző gyümölcsöket kell tenni, amelyek köretként is tálalhatóak a sütés után. Almát, narancsot, körtét, zöld fűszernövényeket, például kakukkfüvet, petrezselymet, egy kis majoránnát, esetleg a zöldhagyma zöldjét lehet töltelékként használni - sorolta a hozzávalókat, hozzátéve, hogy mindezek tompítják a jellegzetes libaízt.

A gyümölcsök a sütés folyamán csodálatos ízharmóniát adnak a libának - jegyezte meg a napokban 40 éves alapítását ünneplő Tanyacsárda séfje. A mesterszakács hangsúlyozta: a kemencébe vagy a tűzhely sütőjébe tett liba mellé kell tenni a hájat, amellyel később locsolgatni kell a húst, hogy puhára és pirosra süljön.

Az elkészült libasült kiégetett agyagedényben órák múlva is meleg és fogyasztható marad - mondta a vidék legjobb étterme címet már öt alkalommal elnyert Tanyacsárda tulajdonosa.

Kecskeméten egy régi hagyományt elevenítettek fel a "libaexpresszel", amelyet a Kecskeméten élő Rónay Dezső mesélt el az MTI-nek.

A történet szerint nagybátyja, Rónay Árpád, az Első Magyar Pesti Magyar Kereskedelmi Bank aligazgatója volt az 1930-as évek közepén, a bank a Magyarországra érkező csoportok utaztatásában is szerepet vállalt. A legenda szerint az egyik budapesti szállodában a londoni Ritz Szálló egyik igazgatója megismerte a kitűnő ízű és minőségű libasültet, amelyet az egyik Kecskemét közeli tanyán sütöttek, és még aznap délben fel is szolgálták a fővárosi szállóban. A londoni Ritz Szálló szerette volna a kínálatát bővíteni ezzel a speciális magyar fogással, ezért megkérték Rónay Árpádot, hogy segítsen a megszervezésében.

A kapcsolat előzménye több sikeres kajszibarack-, pálinka- és paradicsomszállítmány volt, amelyeket a kecskeméti repülőtér közreműködésével bonyolítottak. A meg nem erősítetett történet szerint az első repülőgépes libaszállítás 1936 nyarán történt, majd csaknem két éven keresztül folytatódott. A háborús előkészületek miatt azonban a további polgári repülést nem engedélyezték, és ezzel a "libaexpressz" története lezárult.

Vasárnap a libasütés hagyományát a Bozsó-ház udvari kemencéjében elevenítették fel, majd a libát személygépkocsi vitte Ópusztaszerre.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés