bezár
 

art&design

2013. 09. 29.
Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

prae.hu

A rendezvény tömegeket vonzott Szolnokon a Tiszai hajósok terére, amely a rendezvény idejére halászfaluvá változott. Hivatásos halászok mutatták be a hálókötés, csomózás fortélyait, a pecások pedig a régi és modern horgászeszközöket állították ki és ismertették meg az érdeklődőkkel azok használatát. A délelőtt a gyerekeknek tartogatta a legkülönlegesebb programot, hiszen a kicsik növendék kecsegéket telepíthettek a Tiszába.

A látogatókat ezen kívül a folyó Tiszaliget felőli partján horgászverseny, míg a Tiszai hajósok terén régi receptek felhasználásával készült tiszai halételek, halkolbászok, valamint füstölt halak készítőinek megmérettetése, a finomságok kóstolója várta.

Ezúttal sparhelteken rotyogtak a finomságok, a stílusos főzőalkalmatosságok pedig remekül illettek a tradicionális ízek világához.

Az evező mellett a fakanalat is mesterien forgató cibakházi halász, Mészáros Pál az MTI-nek elmondta: az általa készített klasszikus tiszai halászlé különlegességét az adja, hogy a folyóból kifogott sokféle halból készül, amelyekből az apraját alaplének paszírozza le.

A seregszemlén újdonságként feltűnt, Lamúr-ragunak keresztelt amúr ragulevesről pedig készítője, Marion Réka, a szolnoki Városfejlesztő Zrt. marketing munkatársa elárulta: valójában évszázados recept újjászületéséről van szó, amelyre egy interneten fellelt 1912-es kiadású tiszai szakácskönyvben akadt rá.

A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek között emellett filmvetítés, halsimogató és egy rögtönzött kiállítás erejéig a folyó élővilágának bemutatója is megtalálható volt. A programot este fél tíztől pásztortűz-gyújtás zárja.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínált és kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés