bezár
 

art&design

2013. 09. 28.
Itthon vagy!-hétvége - Kolbász nagymester az Argentínából hazalátogató Botka Gyula
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolbász nagymester az Argentínából először hazalátogató Botka Gyula. Ezt a vele együtt Magyarországra érkezett Szalma Gizella árulta el a sajtónak szombaton Békéscsabán, amikor a városban megkóstolták azokat a díjazott kolbászokat, amelyeket a zsűri a legjobbak közé sorolt az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat keretében megrendezett kolbászgyúró versenyen.

prae.hu

A csabai kolbász sokkal fűszeresebb és csípősebb a miénknél, de nagyon ízletes - mondták az Argentínából érkezett vendégek. Botka Gyula elárulta, hogy ötven éve készít házi kolbászt, a receptet hentesmester édesapjától tanulta, még Sátoraljaújhelyen, szülővárosában.

A kolbászt borssal és édes paprikával ízesítik és leforrázott fokhagymát tesznek bele, a tartósítás nagyon pici salétrom hozzáadásával és hagyományos füstöléssel történik. Elmondta, hogy a kolbászt saját gazdaságában nevelt sertésből készíti, az állatokat kizárólag kukoricával és lucernával takarmányozza. A család 150 hektáron gazdálkodik, valamikor több száz sertést tartott, tejelő tehenészete volt. Fia is folytatja a gazdálkodást, gyapotot termel és állatokat nevel - tette hozzá.

Eddigi élményeikről elmondták: pénteken Sátoraljaújhelyen jártak. Botka Gyula a várost így jellemezte: túlságosan jó és gazdag hely, most érti igazán, édesapja miért vágyott mindig vissza ide.

Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Mindketten először látogattak Magyarországra, a közmédia szervezésében.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés