bezár
 

film

2013. 09. 27.
Közösségi támogatással készül interaktív kiállítás Janovics Jenőről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Janovics Jenőről szóló kolozsvári interaktív kiállítás megszervezéséhez keres támogatókat egy kolozsvári civil szervezet. A SHIFT Transilvania Art Group abból az alkalomból rendezne tárlatot, hogy a kolozsvári filmgyártás megalapítója 100 évvel ezelőtt készítette el az első filmjét.

prae.hu

A szervező csapat a crestemidei.ro honlapon közösségi támogatással (crowdfunding) próbálja megvalósítani terveit. Amint a román nyelvű honlapon közlik, a projekt még három hétig támogatható.

Ismertetőjükben leírják, Janovics Jenő első filmje, a Sárga csikó akkora sikert aratott, hogy öt kontinens mozitermeiben vetítették. Amint felidézik, a kolozsvári filmgyártás megteremtője munkatársaival együtt 1920-ig hetven filmet készített, ebben az időszakban a város filmstúdióvá alakult.

A kiállítást október 24. és november 3. között szerveznék meg úgy, hogy a látogatók Janovics Jenő életének egyes mozzanataival, az első filmmel, a 20. század eleji filmgyártással ismerkedhessenek meg. A Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában egy korhű mozitermet is berendeznének.

A támogatók a felajánlott összeg függvényében ajándékokat kapnak. Ezek skálája a köszönőlevéltől a belépőkig és a személyre szabott tárlatvezetésig terjed. Egyelőre a projekt költségvetésének csak az öt százalékára gyűlt felajánlás.

"Rendkívül biztatónak tartom, hogy a kezdeményezés fiatal kolozsvári román művészektől indul. Fontos, hogy ne csak mi legyünk büszkék az értékeinkre" - nyilatkozta a kezdeményezésről az MTI-nek Zágoni Bálint filmrendező, Janovics Jenő kutatója.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés