bezár
 

zene

2013. 09. 26.
Ma vesznek végső búcsút Fellner Andrea zenei szerkesztőtől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 75 évesen Torontóban augusztus 22-én elhunyt Fellner Andrea rádiós és televíziós szerkesztőtől ma délelőtt vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-termében.

prae.hu

Olyan emlékezetes televíziós zenei műsorok fűződtek nevéhez, mint az Interfórum, amely tehetséges fiatal muzsikusok sokaságának segített elindulni a pályán. Ott volt a páratlan sikerű nemzetközi televíziós karmesterverseny bölcsőjénél.

Budapesten született 1938. november elsején, szülei operaénekesek voltak, és ő is annak készült. Néhány év után zenei szerkesztőként kezdett dolgozni a Magyar Rádió zenei osztályán. Ezt a munkáját 1972-től a Magyar Televízió zenei osztályán folytatta. Szenvedélyes újító és ismeretterjesztő volt, nem csupán az Interfórumot és a karmesterversenyt kezdeményezte, hanem sok más érdekes műsorsorozatot is, például a TV zenei klubot vagy a Bartók munkásságát bemutató sorozatot is.

1980-ban Kanadába költözött, ahol más telekommunkációs területen próbált újítani saját film- és videostúdiójában. 1992-ben Budapesten is létrehozott egy vállalkozást, amelyben észak-amerikai tapasztalatait hasznosította. Itthon forgatott alkotásai közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar alapításának 25. évfordulójára készült összeállítás.

Sok éven át szerkesztette a Budapesti Tavaszi Fesztivál látványos imázsfilmjeit. Élete végéig szenvedélyesen szerette a tehetséges embereket és művészeket. A Fellner Andrea szerkesztő-producer és Vecsernyés János producer-rendező alkotópáros az elmúlt harminc év alatt forgatott filmjeiből jelentős műveket adományozott a köztévé archívumának.

A több mint százezer percnyi felvétel között szerepelnek interjúk többek közt Tony Curtisszel, Puskás Ferenccel, portréfilmek mások mellett Kocsis Zoltánról, Varga Imréről, Szász Endréről vagy Fenyves Loránd hegedűművészről, továbbá koncertfelvételek, balettfilmek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés