bezár
 

építészet

2013. 09. 24.
Megkezdték a devecseri kastélypark felújítását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófában megrongálódott kastélypark helyreállítása Devecserben, miután a kivitelező kedden átvette a munkaterületet. A felújítás jövő áprilisban fejeződik be.

prae.hu

A devecseri Esterházy kastélypark mind műemléki, mind természetvédelmi szempontból kiemelkedő értéket képvisel a Közép-dunántúli régióban. A park nagy értékű növényállományával és több száz éves fáival, mikroklímájával főleg a nyári időszakban sok látogatót vonz, továbbá a település életének egyik legmeghatározóbb színtere - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a kastélypark teljes területét érintette, a történeti kert jelentősen megrongálódott: az egykori angolpark stílusát képviselő főbb utak eltűntek, a fák megsérültek, elhaltak, kivágták őket. A város az Új Széchenyi Terv keretében elnyert 243 millió forint támogatással, illetve az önkormányzat 1,6 millió forintos önerejével kezdte meg a park felújítását.

A projekt célja a park történeti jellegének, stílusjegyének visszaállítása, és a város életébe való visszaintegrálódása, ezáltal a település legnagyobb zöldfelületi rendszerének helyreállítása. A fejlesztés során a terep- és vízrendezésen túl növényeket telepítenek, sétautakat hoznak létre, az árkok áthidalására pedig négy darab faszerkezetű hidat építenek.

A beruházás eredményeként a park ökológiai rendszere helyreáll, megújul az élővilág, visszaáll a kert történeti stílusa, amely kihat a park további fejlesztéseire is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés