bezár
 

irodalom

2013. 09. 24.
Moszkva és az Ozora fesztivál után Berlinben a Drug diary, a Drognapló angol fordítása
Kubiszyn Viktor: Drognapló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilencvenegy irodalmi és drogprevenciós beszélgetésen van túl a Drognapló írója a könyv 2011-es megjelenése óta. Kubiszyn Viktor 2012 tavasza óta tart prevenciós beszélgetéseket középiskolákban, és vesz részt irodalmi könyvbemutatókon alternatív helyszíneken Közép-Európában.
A Drognapló már nem csak írott formában érhető el: 2013 tavaszán a -011- Alkotócsoport mutatott be Meanwhile in Kansas címmel progresszív-fikciós-dokumentarista-trash színdarabot a Bárka színházban, amelyhez L. Frank Baum Óz, a csodák csodája és a Drognapló szövegei mellett Kubiszyn Viktor első könyvének szövegeit is felhasználták. A darab különlegessége a Magyarországon színpadon először használt 3D mapping technika volt; valamint az, hogy minden előadás után lehetősége nyílt a közönségnek kötetlen beszélgetésre az alkotókkal. A darabot Radnai Márk rendezte.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/JsD0k8yE0Ws" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kubiszyn Viktor második regénye Foglaltház címen 2013 júniusában jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. A Drognapló angol verziója Drug Diary címmel szintén 2013 nyarán készült el Nagy Ildikó Noémi író, műfordító tolmácsolásában.


Nemzetközi premier Moszkvában


A Drug Diary underground kiadásban férhető hozzá, forgalmazásba nem került. A könyv nemzetközi irodalmi premierje 2013 július 11-én volt Oroszországban, Moszkva Kitay Gorad negyedében, egy parkolóban befoglalt féllegális galériában. A szűk körű, ám nagy sikerű bemutatón egy orosz festőművész, egy belorusz utcaseprő, egy utcai harcból élő alkoholista, két betrippezett goahippi és néhány galérialátogató vett részt. A beszélgetés moderátora Bacsó Eszter énekesnő volt.

<iframe width="420" height="236" src="//www.youtube.com/embed/t7rdM1Bq5lc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az író Moszkvában szakmai párbeszédet folytatott segítőkkel, leállt anyagosokkal, partydrogosokkal, rekreációs használókkal, lakótelepi szpíddílerekkel, valamint intravénás drogfüggőkkel. Bacsó Eszter és Kubiszyn Viktor Moszkva külterületein több utcai megkeresésen ("guerilla harm reduction") is részt vett az Andrey Rylkov Alapítvány munkatársaival. Az alapítvány Oroszországban az egyetlen drogfüggők ártalomcsökkentésével foglalkozó szervezet. 

Az író hívő keresztény, ezért alapértéknek tekinti az elfogadást, a nyitottságot, az empátiát és a közösségvállalást minden hátrányos helyzetű emberrel.

A Drug Diary második, felolvasással egybekötött angol nyelvű prevenciós-irodalmi estje a 2013-as OZORA goafesztiválon volt, értő nemzetközi közönség előtt. Az angol nyelvű beszélgetések visszhangja, és a Drug Diary eddigi olvasói visszajelzései azt mutatják, hogy az író könyvei mind irodalmi, mind prevenciós szinten működnek a magyar nyelvi közegen túl is.


Drogprevenció iskolákban

Az exdrogos író 2012 tavaszától rendszeresen jár magyar oktatási nyelvű középiskolákba drogprevenciós jellegű interaktív beszélgetéseket tartani. Ezeken az eseményeken elsősorban a kábítószer- és alkoholfogyasztásról, a függőségről, a környezetünkben elő problémás használók lehetséges megsegítéséről, önismereti kérdésekről és kompetenciafejlesztésről van szó.

2013 tavasza, Zenta, Zentai Gimnázium


Magyarországon belül Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Dunaújvárosban és Székesfehérváron voltak beszélgetések, Romániában Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Tordán, Marosvásárhelyen és Mérán, Szerbiában Szabadkán, Kishegyesen és Zentán, Szlovákiában Rimaszombaton és Ipolyságon, Ukrajnában Beregszászban, Munkácson és Ungváron.


Irodalom és összművészet

Az 2013-as őszi/téli – a magyar irodalomtörténetben eddig egyedülálló nemzetközi bemutató – körút elsősorban iskolákra és alternatív kulturális helyszínekre koncentrál szerte Európában. A prevenciós események mellett már 2012 tavasza óta folyamatosan tart a magyar irodalomtörténetben eddig egyedülálló nemzetközi bemutató körút.

Magyarország, Szerbia, Románia, Csehország, Ukrajna és Szlovákia után idén ősszel Németországban és Angliában lesznek irodalmi események a Drognaplóval, a Drug Diaryvel és a Foglaltházzal. Emellett Budapesten az író különböző művészeti happeningeken vesz részt az EGOrombolók alkotócsoporttal és Peter Ogi zenész (ex-Spions) MusiContactjával.

Kubiszyn Viktor a körutak mellett jelenleg Félelem és reszketés Moszkvában munkacímű regényén, valamint egy közös angol nyelvű könyvön dolgozik Yulia Kuzmina orosz újságírónővel.

Az eddigi hat irodalmi/drogprevenciós körút szakmai partnerei:

Litera - az irodalmi portál:
www.litera.hu


Kék Pont Alapítvány:
www.kekpont.hu

Magyar Református Egyház KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthona:
www.drogterapia.hu

Az író Facebook oldala:
https://www.facebook.com/viktorkubiszynofficial

A projektek támogatója a Welt 2000 Kft.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés