bezár
 

irodalom

2013. 09. 23.
Doncsev Toso kapja a Napút folyóirat elismerését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Doncsev Toso szociológus, kisebbségi szakember, író, a szófiai magyar intézet jelenlegi vezetője kapja a Napút folyóirat szerkesztőségének díját, a Napút-levelet és -érmet - tájékoztatta Szondi György, a kiadó vezetője az MTI-t hétfőn.

prae.hu

"A Napút-díj két részből áll, egyrészt egy Mészáros Róza által készített egyedi kivitelezésű oklevélből, amit Napút-levélnek hívnak, másrészt Tóth Sándor éremművész gyönyörű, ez alkalomra alkotott érméből" - mondta el Szondi György.

Hozzátette: a díjat általában az őszi napéjegyenlőséghez időzítve adják át, azért akkor, mert ezzel a díjjal az életük delelőjén álló kiváló alkotókat ismerik el, azokat, akik szakmailag és emberileg is bizonyítottak már. A díj további feltétele, hogy a Napút folyóirat vagy a Napkút Kiadó alkotója legyen az illető.

"Talán nem vagyok ezzel az érzéssel egyedül, sokan érzik úgy: ha díjra javasolják egy remek szakmai testület nevében, akkor az kellemes öröm, jelentős visszaigazolás. Számomra különösen fontos, hogy kitől kapja az ember a díjat. Ebben az esetben külön boldogság számomra, hogy egy ilyen grémium díját vehetem át. Nagy öröm és hatalmas megtiszteltetésként értékelem" - fogalmazott Doncsev Toso az MTI-nek.

Doncsev Toso Budapesten született, magyar édesanya és bolgár édesapa gyermekeként. A gimnázium után az ELTE BTK bolgár szakán végzett. Az egyetem után dolgozott az Országos Széchényi Könyvtárban, a bolgár kulturális intézetben, a bolgár nagykövetségen. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete, majd az országos bolgár önkormányzat elnöke volt, majd három évig a Kisebbségi Kerekasztal, utána a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke. Munkái mellett megalapította a kétnyelvű Haemus kulturális folyóiratot, bolgár szerzőket fordít, a magyarországi bolgárokra vonatkozó kutatásokat folytat, a bolgár-magyar kulturális-irodalmi kapcsolatokkal foglalkozik. 2011-től a Magyar Kulturális Intézet igazgatója Szófiában.

A Napút-díjat korábban Mohás Lívia pszichológus és író, Erdélyi István régész, Lászlóffy Aladár költő, író, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Katona Tamás történész és Bertalan Tivadar képzőművész, látványtervező, író vehette át.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés