bezár
 

film

2013. 09. 21.
Tore tánca és Ilo Ilo: német elsőfilm és szingapúri dráma nyert a 10. Jameson CineFesten
10. Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2013. szeptember 12-22., Miskolc
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés - ez a szombat este véget ért 10., ünnepi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege.
A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte - a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is.

A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri - Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség.

Anthony Chen Bíró Tibor fesztiváligazgatóval és Balogh Lászlóval, a közmédiát felügyelő közszolgálati közalapítvány elnökével


Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm - a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte.

A fesztivál a 75 éves Szabó Istvánt három filmje: a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával köszöntötte - az Oscar-díjas rendező a Hanussen vetítése előtt életműdíjat vett át, majd közönségtalálkozóra került sor.

A CineClassics filmtörténeti programsorozat Pressburger Imre (Emeric Pressburger) és Michael Powell 1945-ös remekművét, a Diadalmas szerelmet játszotta, továbbá Trauner Sándorra, a húsz éve elhunyt Oscar-díjas díszlettervezőre emlékezett konferenciával, installációval (melyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai alkottak) és A legénylakás című ötszörös Oscar-díjas Billy Wilder-film vetítésével - Jack Lemmon és Shirley MacLaine 2013-ben is megérintette a közönséget.

Ilo Ilo


Második alkalommal rendezték megy a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, amely a várakozásoknak megfelelően idén is komoly sikert aratott, emellett mozis konferencia, MEDIA-bemutató, DunaDock dokumentumfilmes mesterkurzus-sorozat és fórum várta a közönséget és a filmszakmát, meg a zárófilm, Alexander Payne Nebraskája a rendező videoüzenetével - két hónappal az amerikai premier előtt. És persze sok koncert és buli - a szokott Jamesonos-CineFestes módon.


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés