bezár
 

art&design

2013. 09. 21.
Temerinből a világ - Fiatal vajdasági festőművészek kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Temerinből a világ címmel öt fiatal vajdasági magyar festőművész képeiből nyílik tárlat szeptember 25-én szerdán a fővárosi Törpe utcai kiállítóházban.

prae.hu

A résztvevő alkotók a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Művészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem egykori növendékei: Utcai Dávid, Kis Endre, Tóth Kovács József, Soltis Miklós és Ricz Géza. A kiállítást drMáriás festő, zenész, író nyitja meg, majd Pándi Balázs dobossal együtt zenél is. A tárlat kurátora Sinkó István - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kiállítás alapötlete Utcai Dávidtól származik, aki a 34 éves múltra visszatekintő Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) művészeti vezetője. Tavaly óta Budapesten él, de változatlanul a TAKT egyesület, valamint a kortárs délvidéki magyar képzőművészet anyaországbeli megismertetése érdekében tevékenykedik.

Az idei év elején a Vajdasági Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnál pályáztak egy, a délvidéki kultúrát külföldön népszerűsíteni hivatott rendezvény megszervezésére nyújtandó támogatásra. A pályázaton elnyert összegből valósítják meg a kiállítást - áll a tájékoztató anyagban.

Az öt kiállító művész a TAKT művésztelepén állandó résztvevő, az áldatlan szerbiai állapotok azonban átsodorták őket az anyaország különböző városaiba. A mostani kiállítás címét a kurátor Sinkó István adta, aki a művek válogatását is végezte.

"Temerint az állandó etnikai konfliktusok tették hírhedtté. Küldetésemnek érzem, hogy lemossam Temerinről ezt a negatív címkét és valós, pozitív értéket mutassunk fel a magyar kultúra vagy média terén" - idézte a közlemény Utcai Dávidot.

A mezőgazdasági lét, a nagyváros, a személyiség átváltozásai, illetve a jugoszláviai háború és pusztításai egyaránt témái a figuratív festészet újabb irányaiban alkotó művészeknek. Az erős festői hang, a hagyománytisztelet és megújulás egyként jellemzi az alkotókat.

"A határon túli lét kifejezése, a szerb és a magyar kultúra egymásra hatása érdekes összhangot teremt az alkotók munkái között. Az intenzív hatású szerb kortárs képzőművészet és a magyar neoavantgárd egyaránt hat a fiatal alkotókra. Mindannyian más aspektusát vizsgálják egzisztenciájuknak, és a belőle kifejthető képi nyelvnek" - fogalmaznak a szervezők.

Mint írták, az öt vajdasági művész tárlata a Törpe utcai kiállítóházban a Pepper Art Projects azon szándékát is tükrözi, hogy a fiatal határon túli magyar alkotók minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a magyar kulturális életben.

A kiállítás október 9-ig látható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés