bezár
 

zene

2013. 09. 20.
Fiatal koreai és magyar tehetségek koncertje
2013. szeptember 26. 19. óra, Koreai Kulturális Központ (1124 Budapest Csörsz u. 49-51.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Koreai Kulturális Központ a Szent Gellért Fesztivál szervezői által életrehívott koncert kiválóan szimbolizálja a magyar és koreai képzőművészet harmóniáját, továbbá a két nemzet közötti barátságot.

prae.hu

Szólisták:

Joon-Ho Shim, cselló
Marisol Lee, hegedű
Youngji Ahn, fuvola
Nagy Edit, fuvola
Madai Zsuzsanna, fuvola

Progam:

Claude Debussy: Syrinx szóló fuvolára
Robert Christian Bachmann: ULURU Invocation V szóló fuvolára (ősbemutató)
Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit szóló csellóra (BWV1009)
Johann Sebastian Bach: A-moll Partita (BWV 1013) szóló fuvolára

Szünet

Johann Sebastian Bach: D-moll Partita (BWV 1004) szólóhegedűre "Ciaconne"
Luciano Berio: Sequenza I für Flöte
Arthur Honegger: La Danse de la Chévre
Liszt Ferenc: Années de pèlerinage - I. Suisse - 6. Vallee d’Obermann

Poszter

Joon-Ho Shim

Joon-Ho ShimA fiatal tehetség a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a Belgrádban megrendezésre került 40. Jeunesses Musicales International (JMI) versenyt 2010-ben. Natalia Gutman, a zsűri elnöke a következő szavakkal méltatta a koreai csellistát: “Joon-Ho Shim egy olyan zenész, aki hatalmas szenvedéllyel, de ‘racionálisan’ játszik."

Koreában a legnevesebb zenei iskolákba járt. 2000-ben a Yewon Művészeti Iskolában és 2003-ban a Szöuli Művészeti Középsikolában végzett kitűnő tanulóként.

2000-ben debütált a fiatal művészek részére rendezett Kumho koncerten. Kiemelkedő telje-sítményéért első helyezéssel jutalmazták a 32. Jung-Ang zenei versenyen és második helyezést ért el az 5. Antonio Janigro Nemzetközi Cselló Versenyen 2012-ben.

Fellépett többek között a Szöuli Filharmonikusokkal, a Seong-Nam Filharmonikusokkal, a berlini Junge Sinfonie tagjaként, a Zágrábi Filharmonikusokkal és a belgrádi RTS zenekarral. 2010- ben a Belgrádban megrendezésre került Cselló Fesztivál nyitóestjén szóló koncertet adott.

Prof. Young Chang Cho tanítványaként tanult a Folkwang Egyetemen Essenben. Jelenleg a Norvég Zeneakadémián Ji-An Wang és Truls Mork tanítványa, és tagja a Kallaci Quartetnek is.

Marisol Lee

Marisol Lee1987-ben született Szöulban. Öt eves korában kezdett hegedűórákra járni, a Yewon Művészeti Iskola és a Szöuli Művészeti Középiskola diákjaként. Kitűnő tanulóként végzett és megkapta a Sinsujeong Ösztöndíjat, amely a középiskola legnagyobb elismerése.

2006-ban a Szöuli Nemzeti Egyetemen folytatott tanulmányai után Németországba ment, ahol felvételt nyert a müncheni Zenei- és Színművészeti Egyetemre. 2012-ben megkapta az özvegy Rothermere vikomteszről elnevezett ösztöndíjat, amellyel bejutott a londoni Királyi Zeneakadémiára.

Koreában nyolc éves kora óta nyeri a különböző zenei versenyeket. Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is nyert díjakat. Többek között Stennebruggen-díjjal jutal-mazták, amelyet a baden-badeni Carl Flesch Akadémia filharmonikusai szavaztak meg a legjobb szólistának.

2011-ben vendégművészként fellépett az újévi Kumho koncerten, amelyet fiatal művészek közreműködésével rendeztek meg Szöulban. Ezt a fellépést számos hazai és külföldi fellépés követte.

Szólistaként fellépett többek között a Deutsche Kammerakademie, a Baden-Badeni Filharmonikusok, a Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, a Pekingi Szimfonikus Zenekar és a Szöuli Filharmonikusok tagjaként.

Részt vett számos fesztiválon is, többek között Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon Miyazakiban (Japán), a Music Alp Fesztiválon Szöulban (Dél-Korea), és hivatalos koreai küldöttként a Kamarazenei Fesztiválon Schaffhausenben (Svájc).

A baden-badeni Carl Flesch Aka-démia mellett három egymást követő évben felvételt nyert a nyári mesterkurzusra Sionban (Svájc), fellépett a zenei fesztiválon Lichtensteinben és a Haus Marteau Akadémián. Jelenleg több fellépése van Európában és Dél-Koreában.

Tanárai voltak Jong-Suk Lee és Sang-Hee Kwon, valamint Mi-Kyung Lee és Ingolf Turban Münchenben. Jelenleg Maurice Hasson tanítványa. Egy 1699-es Stradivarius hegedűn játszik, amelyet a Királyi Zeneakadémiától kapott kölcsön tanulmánya befejezéséig.

Youngji Ahn

Youngji AhnTizenegy éves korában kezdte fuvola tanulmányait Ujkyung Parknál és egy évvel később felvételt nyert a Yewon Művészeti Iskolába. 2004-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba, ahol középiskolai éveit a Juilliard School Pre-Collegeban töltötte Bradley Garner tanítványaként.

A szöuli születésű tehetség mesterfokú zenei tanulmányait jelenleg a The Juilliard Schoolban végzi Robert Langevin tanítványaként. A New England Konzervatóriumban végzett 2011-ben, ahol Paula Robinson tanítványa volt.

Számos versenyen ért el első helyezést, többek között az Ewha, a Koreai Fuvola Szövetség, a Szöuli Szimfonikusok és a Hanjun Zenei Fesztivál által szervezett megmérettetéseken. 2005- ben a Legjobb Előadónak járó díjat kapta az Amerikai Fuvola Szövetségtől. 2010-ben William H. Grass emlékére létrehozott díjjal jutalmazták a 30. James Pappoutsakis Fuvola Versenyen Bostonban. A Philadelphiai Fuvola Szövetség által a fiatal tehetségek részére megrendezett versenyen második helyezést ért el.

Olyan neves előadóhelyeken lépett már fel, mint a Kumho, a Szöuli Művészeti Központ, a Sejong Művészeti Központ, és a Hanjun Központ. Szóló bemutatója volt többek között a Juilliard Schoolban 2006-ban és 2007-ben, illetve a New England Konzervatóriumban.

Koncertezett a prágai Smetana Hallban az Észak-Csehországi Filharmonikusokkal és a bécsi Musikverein Golden Hallban az Athéni Szimfonikusokkal.

A legismertebb és ünnepeltebb fuvola művészeknél vett részt mesterkurzusokon, pl. Emmanuel Pahud, Robert Langevin, Paula Robinson, Philippe Bernold, William Bennett, Denis Bouriakov, Jeanne Baxtresser, Vincent Lucas, Philippe Pierlot, Linda Chesis és Andras Adorian.

Nagy Edit

Nagy EditNevem Tassonyi Zsoltné Nagy Edit, 1984. október 22-én születtem Miskolcon. Fuvolázni viszonylag későn, 13 éves koromban kezdtem, tanárom Vida Orsolya volt az Érdi Zeneiskolában. Tanulmányaimat 1999-ben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gimnáziumi osztályában folytattam, ahol is Dr. Csetényi Gyula tanított. 2003-ban az Országos Elek Tihamér Fuvolaversenyen a döntőben Doppler-díjat kaptam. A konzervatórium után felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Prőhle Henrik tanszakára. Az első három évben tehát az ő növendéke voltam, majd átkerültem Dr. Gyöngyössy Zoltán tanár úrhoz. Zeneakadémiai éveimet kitüntetéses diplomával zártam 2008-ban.

Tanulmányaim során aktív résztvevőként több mesterkurzuson részt vettem, melynek tanárai J. Annheim, W. Benett, A. Nicolet, A. Eppstein és Ittzés Gergely voltak, valamint nagy örömmel hallgattam J. Galway előadását is.

Madai Zsuzsanna

Madai ZsuzsannaA debreceni születésű fuvolaművésznő Dr. Becsky Gábornénál kezdte zenei tanulmányait Debrecenben. Később a budapesti Bartók Konzervatóriumban tanult Gyöngyössy Zoltántól és Alföldy-Boruss Esztertől.

Sikeresen részt vett két nemzetközi fuvolversenyen (2005. Párizs, 2007 Thessaloniki). 2007-ben a Hartai Fuvolaverseny 1. díjasa lett. 2008-ban szerzett fuvolaművész és -tanár diplomát Gyöngyössy Zoltán Professzor Úr osztályában a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Zenei tanulmányait 2009 szeptemberétől az egyetem doktorandusz hallgatójaként folytatta.

Rendszeres hallgatója volt Matuz István, Hadady László, Auréle Nicolet és Anders Ljungar Chapelon mesterkurzusainak. 2004 és 2010 között az Óbudai Danubia Zenekar tagja (művészeti vezető: Héja Domonkos).

Emellett rendszeresen koncertezett kamaraegyüttesekkel. 2003 és 2008 között az "Ad libitum" fúvósötössel, mellyel 2004-ben és 2008-ban harmadik és második díjat nyertek. Ezen kívül a 2007-ben alakult "THReNSeMBle" sextettel, mellyel elsősorban a fiatal generáció zeneszerzőinek műveit mutatták be.

Zenei repertoárja jelentős és változatos, érdeklődése széleskörű. A Budapesti Fesztiválzenekarban 2009 óta fuvolázik és piccolózik. 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés