bezár
 

irodalom

2008. 11. 04.
Dunajcsik Mátyás kapja idén a Bródy Sándor-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dunajcsik Mátyás kapja idén a Bródy Sándor-díjat Repülési kézikönyv című kötetéért Dunajcsik Mátyásnak ítélték idén a legjobb fiatal elsőkötetes prózaírókat jutalmazó Bródy Sándor-díjat, az elismerést szombat este adják át Budapesten - közölte a Bródy Sándor Alapítvány.

prae.hu

"Dunajcsik Mátyás a fiatal írónemzedék egyik kiemelkedő tehetsége, aki több műfajban is alkot, és most a kötetében végre prózában is megmutatta képességeit. Írásaiban különösen érzékeny az emberi kapcsolatokra, és igen sokféle világot tud bemutatni" - indokolta döntését a kuratórium, amelynek elnöke Márton László író.

A díjátadás november 8-án, szombaton, 19 órakor lesz a Műcsarnokban (Budapest, XIV., Hősök tere).

Dunajcsik Mátyás a prae.hu-n is több írást publikált, ezek közül ajánljunk néhányat:
- Párhuzamos történetek
- ,,Valakit megcsalnak, valakit elhagynak, valaki meghal"
- Dunajcsik Mátyás válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
- Vonzások és választások
- Látomás és indulat a Travel Channelen


A Műcsarnokban tartandó ünnepségen felolvas a díjazott, valamint Bán Zsófia, Józsa Márta, és részlet hangzik el Centauri egyik elbeszéléséből.

Az elismerést tizennegyedik alkalommal adják át. A Bródy-díjjal korábban Simon Balázs, Szilasi László, Hamvai Kornél, Farkas Péter, Salamon András, Zoltán Gábor, Ajtony Árpád, Jusztin Harsona, Szálinger Balázs, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Murányi Zita, Nagy Gabriella, Gazdag József, Szakács István és Harcos Bálint munkáját ismerték el, valamint különdíjat kapott Varró Dániel.

Bródy Sándor (1863-1924) az irodalmi naturalizmus irányzatának magyarországi megalapítójaként is számon tartott publicista, regényíró és színpadi szerző volt, Ady Endre, Móricz Zsigmond és Krúdy Gyula is mesterének tekintette.

Az író Amerikai Egyesült Államokban élő unokája, Alexander Brody 1994-ben hozta létre az alapítványt, amely pénzjutalommal díjazza a fiatal alkotókat. A műcsarnokbeli díjátadó ünnepségen a tervek szerint jelen lesz Alexander Brody is.

Dunajcsik Mátyás honlapja
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés