bezár
 

zene

2013. 09. 20.
A Rádiózenekar 70 évét idézik fel a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 70 évvel ezelőtti alapításakor Dohnányi Ernő vezényletével elhangzott műsort játssza évadnyitó koncertjén a Rádiózenekar - ma MR Szimfonikusok - szombat este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

prae.hu

A zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely szerdán és csütörtökön is fellép az együttessel, amely aztán az Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) zeneszerzőversenyének döntőin működik közre.

A szombati évadnyitó koncerten ugyanazt a műsort játsszák, mint 1943. október 7-én a Bródy Sándor utcai 6-os stúdióban: Liszt Ferenc Les Préludes, Chopin II. (f-moll) zongoraversenye, Dohnányi Szimfonikus percek című alkotása és Csajkovszkij V. szimfóniája hangzik el.

"Az évfordulóra készülve a kollégák megtaláltak egy filmet, amelyen Dohnányi a Szimfonikus perceket vezényli. Nagy élmény volt látni ezeket a kockákat, amelyek számomra azt jelentik, hogy az élő történelem részei vagyunk. Javában folyt a II. világháború, a csatazaj közepette Dohnányi maradandót hozott létre. A csúcstechnológia és a művészet találkozott, szalonzenekarból alapítottak valódi szimfonikus zenekart. Nemcsak a stúdióban játszottak, hanem élő koncerteket is adtak. Megtisztelő mindezt felidézni" - mondta el az MTI-nek Vajda Gergely, az MR Szimfonikusok vezető karmestere.

A hangversenyt élőben közvetíti a Bartók Rádió, valamint az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) tagországai közül kilenc (Spanyolország, Németország, Csehország, Horvátország, Portugália, Románia, Litvánia, Bulgária és Svédország). A koncertről televíziós felvétel is készül - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája.

A programot a karmester az évforduló jegyében úgy állította össze, hogy kiderüljön, mennyi mindent csinál a zenekar. "A szlogenünk: minden, ami zene, ránk tartozik. Szerintem ez jó mottó, látszik, hogy a Csajkovszkij-szimfóniától a szinte ma vagy tegnap készült alkotásokig többféle kort és stílust mutatunk be. Úgy szeretném pozícionálni a zenekart, hogy látsszon, az együttes - a tradíció mellett - a sokoldalúsága miatt több szabad vegyértékkel bír" - mondta Vajda Gergely.

A múlt héten például a Nemzetközi Fuvolaverseny gálaestjén Medveczky Ádám vezényletével működtek közre, a jövő héten ők játszanak az ÚMZF kamara- és nagyzenekari döntőin, rendszeresen fellépnek a Szimfonik Live-koncerteken. Újra elindultak az úgynevezett Z-felvételek, rögzítették a Szimfonikus perceket és Zombola Péter III. szimfóniáját is, amely az év komolyzenei kompozíciója volt tavaly, játszottak a Margitszigeten Erkel István király című operájában és a Budapesti Wagner-napokon.

"Az egyik bérletünket Lehel Györgyről neveztük el, aki európai arculatot adott a zenekarnak. Hiszem, hogy örökségét tovább kell ápolnunk. A másik sorozatunk a Jubileumi-bérlet. Több évfordulót is köszönthetünk, volt zeneigazgatónk, Vásáry Tamás 80 éves. Nemcsak zongorázik és vezényel, hanem újraindul A zenén túl című nagy sikerű televíziós sorozata - ez utóbbi az újra megnyíló Zeneakadémián kap helyet" - sorolta a vezető karmester, aki szerint több kortárs darabot játszanak, mint a többi zenekar együttvéve. Kiemelte: ismét megszólaltatják  Szöllősy András Trasfigurazioni című darabját, amit 1973-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mutatott be, köszöntik a 70 éves Jeney Zoltánt és a 70 éves Eötvös Pétert is.

Az ÚMZF zeneszerzői versenyének nemcsak dirigense, hanem aktív zeneszerzőként zsűritagja is lesz Vajda Gergely. Úgy látja, hogy a nemzedéktársainak legfőbb erénye az egyéni hang.

Kiemelte, hogy idén a 90 éve született Ligeti György munkásságához kellett kapcsolódniuk az indulóknak. "Ezt igen sokrétűen tették. Ligeti életműve rendkívül univerzális, így mindenkit más ihletett meg, egy vonós mű, egy zongoraciklus, egy etűd vagy egy zenekari mű" - mutatott rá Vajda Gergely.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés