bezár
 

színház

2013. 09. 19.
A Karnyónéval kezdődik a színházi évad Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című darabjának pénteki bemutatójával kezdődik a Szegedi Nemzeti Színház új évada, a vígjátékot Keresztes Attila állította színpadra.

Szkéné színház

Az erdélyi művész - akinek a komédia már az ötödik rendezése Szegeden - a darab főpróbájának szünetében az MTI-nek elmondta, hogy beleszeretett a Csokonai-műbe, amely 1799-ben iskolai színjátszás okán a legenda szerint egyetlen éjszaka alatt született.

A rendező szerint a vígjáték története, szerkezete és nyelvezete ma már abszurdnak számít. A műben önmagában is meglévő groteszk elemek miatt játékformául ezért a commedia dell'arte műfaját választotta. Így az előadásba beleférnek a mai utalások, összhangban Csokonai szellemével. A szerző az akkori híreket felhasználva küldött a kultúra és a szubkultúra viszonyát megjelenítő fricskákat a nézők felé.

A boltbelsőt idéző díszletek között nagyon erős karakterek tűnnek föl a múlt jelmezeiben - rizsparókában és a kor divatjának megfelelő ruhában - ugyanakkor minduntalan "kidudorodik" a ma ilyen-olyan utalásokkal - közölte Keresztes Attila.

A vénasszonyról és a neki a pénzéért udvarló két fiatalemberről szóló történet az emberi esendőségről mesél, a közönség azon nevethet, hogyan esnek a szereplők saját csapdájukba - fogalmazott a művész.

A rendező elárulta, hogy a közös munka eredményeként megszülető darabhoz a teljes szabadságot élvező színészek is sokat tettek hozzá a próbafolyamat improvizációi közben kitalált poénokkal.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés