bezár
 

art&design

2013. 09. 18.
Gazdag őszi múzeumi kínálat Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szalay Lajos és Lenkey Zoltán grafikái, Lengyelországból érkező huszita kiállítás, régészeti rajzolók remekei színesítik egyebek mellett az őszi, téli múzeumi hónapokat Miskolcon. A kiállításokról, tárlatokról Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgató-helyettese és Kákóczki András, a Miskolci Galéria intézményvezetője beszélt szerdán.

prae.hu

A Herman Ottó Múzeum október 14-én Lengyelországból fogad egy vándorkiállítást, Isten katonái, husziták a keresztes lovagrenddel vívott harcban címmel - mondta Tóth Arnold, hozzátéve, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén több olyan, a 15. században a husziták által használt várrom, régészeti lelőhely található, amelyek feltárását az intézmény régészei végezték.

A tárlat egy lengyel-magyar együttműködés keretében érkezik Miskolcra, ahol kiegészítik a helyi anyagokkal. A kiállítás innen Egerbe megy, majd a jövő évben "visszavándorol Lengyelországba" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Európa egyik idei kulturális fővárosában, Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeumban az Egy gondolatmenet, főhajtás Kassa előtt című kiállítással szerepel majd a miskolci múzeum november 5-től.

Tóth Arnold megemlítette azt is, hogy az intézmény papszeri épületében három időszaki tárlat is nyílik az év végéig. Október 1-jén a Miskolci Fotóklub remekeiből, majd a múzeumban dolgozó régészeti rajzolók munkáiból Művészek az ásatásokon címmel decemberben rendeznek kiállítást, egy néprajzi fotókiállítás keretében pedig október 29-től Veres József kassai mérnöknek az 1920-as években készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők. Ez utóbbiról szólva kiemelte: Torna vármegyében két évvel ezelőtt került elő a szenzációs üvegnegatív gyűjtemény, ebből válogattak.

Kákóczki András a sajtótájékoztatón a Miskolci Galéria kínálatát ismertetve egyebek mellett elmondta: régi kapcsolat fűzi az intézményt a kassai Löfler Béla Múzeumhoz, idén a felvidéki városból érkezik grafikai kiállítás Miskolcra, amely szeptember 24-én nyílik. A 70 éves Bodonyi Csaba Ybl-díjas építésznek elsősorban az elmúlt évtized munkáit tekintheti meg közönség október 5-től.

Október 23-án Szalay Lajos grafikusra, a Miskolchoz kötődő és itt is nyugvó világhírű alkotóra emlékezik egy kamarakiállítás, amelyet a művész 1956-ban készült rajzaiból állítottak össze.

A harminc éve elhunyt Lenkey Zoltán grafikus azon alkotásait is bemutatja majd a galéria, amelyeket a családban, illetve magángyűjteményekben őriznek - mondta az intézményvezető, megemlítve, hogy Demeter Istvánnak, Sajószentpéter egykori katolikus plébánosának a festményeit és Habis László fotóművésznek a képeit is bemutatja közös kiállításon a galéria november 29-től.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés