bezár
 

színház

2013. 09. 14.
Japán bábszínház vendégjátéka Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulturális csemegét kínál közönségének jövő kedden a győri Vaskakas Bábszínház: egy Japánban hagyományos, de már alig játszott stílust képviselő társulat bemutatóját.

Szkéné színház

Az Asiri-za az egyetlen társulat Hokkaidón, Japán második legnagyobb szigetén, amely hagyományos ningjó dzsórurival foglalkozik. Ennek lényege, hogy hárman mozgatnak egy bábot egy speciális technikával. Ez évszázadokkal ezelőtt, az egyszerű kesztyűbábok továbbfejlesztéséből kialakult művészi technika.

A társulat célja nem pusztán a hagyományőrzés, hanem új hagyományok teremtése egy olyan vidéken, ahol a régiek nem maradtak fenn. Ezt jelzi az is, hogy a társulat neve Hokkaidó őslakosai, az ajnuk nyelvén azt jelenti, hogy "új".

A 18 esztendeje alapított társulat évente egy bemutatót tart, emellett vendégszerepléseket vállal szerte Hokkaidó szigetén. 2007-ben a három legjobb együttes közé jutottak kategóriájukban az ázsiai szigetország egy rangos kulturális fesztiválján.

A Vaskakas Bábszínház közlése szerint az élő zenével kísért programban helyet kapott békéért és termékenységért fohászkodó ünnepi tánc éppúgy, mint komikus táncmű vagy hagyományos japán szerelmi történet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés