bezár
 

art&design

2013. 09. 13.
Megnyílt az óbudai Goldberger Gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy korábbi hasonló múzeum helyén csütörtökön megnyílt az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, melynek 112 millió forintból felújított épületében A Goldberger... címmel új állandó kiállítás is létrejött.

prae.hu

A Goldberger család másfél évszázadon át működtetett kékfestő üzemet, majd világhírű textilgyárat Óbudán, a gyűjtemény az ő vállalatuk egykori, Lajos utcai székházában kapott otthont - mondta el az új intézmény megnyitóján Népessy Noémi igazgató.
   
A Textilmúzeum Alapítvány 2011-ben ajánlotta fel a III. kerületi önkormányzatnak az addig mostoha körülmények között működő múzeum épületét és műtárgyállományát, melyből 2012. január 1-jén az Óbudai Múzeum filiáléjaként létrejött a Goldberger Textilipari Gyűjtemény.
"Nemcsak új állandó kiállítást kellett létrehozni, szinte mindent új alapokra kellett helyezni" - idézte fel az igazgató, hozzátéve: a korszerű, interaktív állandó tárlat mellett pályázatot írtak ki a múzeum közönségforgalmi tereinek és arculati elemeinek megújítására is.

A nyitásra kiállítás-vezető és múzeumpedagógiai füzet készült, és az épületben Goldberger Műhely néven fiatal alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget kínáló rendezvénycentrum és kávézó is nyílt - számolt be Népessy Noémi.
   
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere hangsúlyozta, hogy a családi üzemet világhírű nagyvállalattá fejlesztő Goldberger Leó neve nemcsak a textiliparral, hanem az egykori Óbudával is szorosan összefonódott.
   
A nevét viselő gyűjtemény hosszú utat járt be, míg a mai formában megnyílhatott, de létrejöttével újabb elemmel gazdagodott az Árpád-híd budai hídfője körül formálódó óbudai kulturális negyed - emlékeztetett.
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke elmondta, a beruházáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Alfa-programon keresztül 60 millió, míg a kerület 52 millió forinttal járult hozzá.
   
A jelenlegi kormány különösen fontosnak tartja a közgyűjtemények fejlesztését, ezért született nemrég új múzeumi törvény, amely teljesen új finanszírozási modellt alkotott meg, távlatot adva az önkormányzati fenntartású múzeumok számára - emelte ki.
   
L. Simon László emlékeztetett: ma jelentette be a kormány, hogy a józsefvárosi vasútállomáson 2014-re emlékhely épül a holokauszt gyermekáldozatai előtt tisztelegve, valamint hogy a hazai civil szervezeteknek, a zsidó közélet szervezeteinek és az oktatási intézményeknek 1,5 milliárd forintos alapot hoztak létre, hogy helyi szinten is lehetővé tegyék az emlékezést.
   
"A 2014-es emlékév kapcsán oly módon kell megemlékeznünk a holokausztról, hogy egyértelművé tegyük: közös veszteségekről van szó, ahogy a Goldberger család tragédiája is a magyar nemzet tragédiája" - hangsúlyozta a politikus.
   
Rámutatott, hogy a két világháború között a rangos múzeumok, folyóiratok, művészeti díjak nagy többségét nem az állam tartotta fenn, hanem olyan mecénások, mint a Goldberger család, nagyban hozzájárulva a Trianon utáni Magyarország megmaradásához. "Az ő példájukat kell követnünk ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeresen újuljon meg" - mondta el L. Simon László.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés