bezár
 

zene

2013. 09. 13.
A kultúrafinanszírozás is szóba került a Müpa szakmai napján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kik finanszírozzák a kulturális eseményeket és intézményeket? A nemzeti kormányok, vagy vállaljon részt nagyobb részt az Európai Unió? - ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek terítékre a Művészetek Palotája (Müpa) szakmai napján csütörtökön délután.

prae.hu

 A szakmai nap ezúttal az Európai hidak fesztiválhoz kapcsolódott, amelyet közösen szervez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Művészetek Palotájával. A Budapesti Mahler-ünnepet felváltó sorozat középpontjában a cseh kultúra áll, a barokk és a kortárs muzsika, a dzsessz, valamint Dvorák zenéje. 
   
A szakmai nap vitaindítóját Jacques Rupnik, a közép-kelet-európai kérdésekre szakosodott cseh-francia politológus, Vaclav Havel egykori tanácsadója tartotta Európa válaszút előtt: törésvonalak és koncentrikus körök címmel.
   
Jacques Rupnik, aki az elmúlt években sokszor megfordult Magyarországon, felidézte, hogy a térségben élő emberek arra vágytak, hogy fölülhessenek az "európai vonatra", de a 2008-as gazdasági krízis után nyilvánvaló lett, hogy nem tudni merre tartanak a sínek, amelyeken a szerelvény halad.
   
Beszélt a válság miatt erősödő populizmusról is. Szerinte a közép-kelet-európai feszültségek ugyan Csehországban és Szlovéniában is jelen vannak, de kevésbé láthatók. Megjegyezte: Magyarországon van a legnagyobb a megosztottság a térségben, és ez a kultúra területén is jelentkezik. 
   
A beszélgetést vezető Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója arra volt kíváncsi, hogy Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója szerint hogyan lehet a nemzetek között lévő törésvonalakat áthidalni. Fischer Iván elmondta, hogy ők Európa koncerttermeiben zenebarátokkal találkoznak, nem finnekkel vagy olaszokkal vagy angolokkal. "Mi más közegben élünk, nem politikusokkal, hanem az emberekkel foglalkozunk" - mutatott rá a zeneigazgató. 
   
Fischer Iván kiemelte: az uniónak nagyobb mértékben kellene anyagilag támogatni művészeti és oktatási tevékenységeket, mivel ezzel megelőzhető lenne, hogy a nemzetek elfogultak legyenek a saját kultúrájuk iránt. Hozzátette: a nemzeti finanszírozás kísértés az opportunizmusra. 
   
Laura Cassio, az Európai Bizottság vezető munkatársa elmondta, hogy az oktatási és kulturális főigazgatóság költségvetése a többi főigazgatóságéhoz képest kicsi, ezért főként stratégiai célokat támogatnak. Hangsúlyozta: a kultúra a kontinens közös nyelve, de művészektől nem azt várják, hogy az uniót dicsérjék, hanem hogy szabadon alkossanak. 
   
A tanácskozás után a budapesti cseh nagykövet, Helena Bambasová, a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba és Fischer Iván megnyitotta az Európai hidak fesztivált.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés