bezár
 

zene

2013. 09. 12.
Hamar Zsolt és A bolygó hollandi Wiesbadenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még hat alkalommal játssza a németországi Wiesbadenben Hamar Zsolt vezényletével Wagner A bolygó hollandi című operáját a Hesseni Tartományi Színház.

prae.hu

A szombati nagy sikerű premier után csütörtökön és utána még ötször tűzi műsorra a művet a német színház, amelynek főzeneigazgatói tisztét Hamar Zsolt tölti be.

A Hessisches Staatstheater Wiesbaden MTI-hez is eljuttatott hírlevele szerint Hamar Zsolt főzeneigazgató és a ház rendezője, Michiel Dijkema, valamint az együttes teljesítményéről megjelent első méltatások egyhangúlag nagy sikerről számolnak be.

A Frankfurter Rundschau kritikusa kiemelte, hogy Hamar Zsolt első wiesbadeni Wagner-interpretációja zökkenőmentes volt, pedig a rendező komoly feladatok elé állította a kulcsszerepet játszó és megnövelt létszámú kórust. A karmester óvatosság nélkül hozta ki a zeneszerző szenvedélyes vízióját pontosan kifejező hangerőt és ritmust a zenekarból és az énekkarból.

A kritikusok a főszereplők, a Sentát éneklő Maida Hundeling és a Hollandit játszó Bastiaan Everink meggyőző szerepformálása mellett azt is kiemelik, hogy az extra kórus - amelynek tagjai a nézőtérről állnak fel - mennyire érdekessé teszi az erőteljes és színekben gazdag hangzást.

Michiel Dijkema rendező színpadképét is méltatják, a puritán - szinte próbaterem berendezésű - színpad hátterében hatalmas képeket vetítenek. Ezek és Claudia Damm jelmezei kitűnően érzékeltetik a jelen és az évszázadok óta vándorló Hollandi között feszülő időbeli különbséget.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés