bezár
 

építészet

2013. 09. 12.
Felújítják a Gyöngy-tornyot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkilenc év után felújítják Sanghaj városának egyik jelképét, a 468 méter magas Gyöngy-tornyot.

prae.hu

A felújítási munkálatok az épület üzemeltetőjének tájékoztatása szerint az október eleji nemzeti ünnepet követően kezdődnek, s várhatóan hét hónapon át tartanak majd. Ennek során mindenekelőtt a tévétorony külső vázának sérüléseit, repedéseit javítják majd, s eltávolítják annak zöldes-szürkés elszíneződéseit.

Az épület 19 éves fennállása alatt első ízben elvégzett renoválás célja a város jelképének is számító, világhírű torony eredeti pompájába való helyreállítása - fogalmazott Kuo Ji-feng, az üzemeltető társaság képviselője a helyi televízióban.

A lila gömbjeitől, "gyöngyeitől" egyedi torony a 24 milliós kelet-kínai metropoliszba látogató turisták legkedveltebb célpontjainak egyike, csaknem az összes sanghaji képeslapon és ajándéktárgyon szerepel. A Huangpu folyó partján, a város keleti, Putung városrészében magasodó építmény 1994-ben készült el, s egészen 2007-ig Kína legmagasabb épületének számított. A torony 14-szintes törzse 350 méteres, ezen áll a rádió- és televízióadások közvetítését szolgáló 118 méteres antenna.

A Gyöngy-torony ma a világ ötödik legmagasabb tévétornya, az országban csak a kuangcsoui Kanton-torony előzi meg. Puszta jelközvetítő szerepén túl a torony kilátóként szolgál, benne szálloda, bevásárlóközpont, kiállítási terek, 267 méteres magasságban pedig egy körpanorámás étterem is található.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés