bezár
 

zene

2013. 09. 11.
Oláh Kálmán -Tony Lakatos Quartet
Szeptember 14. szombat 19.30 Nyitott Műhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges csemegére számíthatnak a zenebarátok szeptember 14-én este, a Nyitott Műhely koncertjén: Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző és az egyik legkeresettebb európai szaxofonos, Tony Lakatos játszik Balázs Elemér dobossal és Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőssel.

prae.hu

Tony Lakatos 1958-ban született Budapesten. 1982 óta Frankfurtban él. 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Bandjének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz-fesztiválján fellépett már.

Sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Televíziós és rádiós felvételei szinte megszámlálhatatlanok. Játéka több mint 150 lemezen és CD-n hallható. Sok pop-rock lemezen is dolgozott szólistaként.

http://www.tonylakatos.com

Oláh Kálmán szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight nevű, 1990-ben alakult formációval – amelyben a kezdetek óta Balázs Elemér dobol – hamar jelentős nemzetközi sikereket aratott. Számos előadóművészi díja mellett 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai Thelonious Monk Jazz Composers Competition zeneszerzői fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai CD-je 2007 júniusában. Az Always című albumon Oláh Kálmánnal két világhírű zenész játszik: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. A GOOD International lemezkiadó jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók, kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikere után elkészítette Sketches from Bach: Cello suits című lemezét, amelyben eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet, a jazz improvizációs lehetőségeivel kiegészítve.

Oláh Kálmán, akinek ezzel a koncerttel indul az új évadban az immáron hagyományos klubja a Nyitott Műhelyben, szenvedélyesen feszegeti a zene határait, és csillapíthatatlan vággyal keresi az önkifejezés új formáit, ilyen például a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band és Passacaglia for orchestra & jazz trio cimű műve, amely több szimfonikus zenekarral is nagy sikert aratott, legutóbb a pécsi Kodály Központban, 2013. március 21-én, Oláh Kálmán szerzői estjén.

Legutóbbi, A Duna arca című művét vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írta, az ősbemutató 2013. június 7-én volt Kovács László vezényletével, az ELTE vegyeskarával és vonósaival.

www.kalmanolah.com

www.nyitottmuhely.hu

Belépődíj: egységesen 1.200 Ft

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés