bezár
 

art&design

2008. 11. 03.
Állati fejek a Ráday Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi tulajdonságokkal bíró bronz állatfejeket tekinthetnek meg az érdeklődők péntektől a Ráday Galériában; Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész tárlatán 17 vadonatúj bronz állatportré tekinthető meg - közölte Faur Zsófia, a kiállítóhely tulajdonosa.

prae.hu

Csíkszentmihályi Róbert mintha egész életében arra készült volna, hogy "a szárnyasokban és a négylábúakban, a természet nagy- és kisvadaiban s az otthonainkban velünk együtt élő állatokban megmutasson valamit az emberből. Szokásvilágából, gesztusaiból, pózszerűen viselt magatartásából" - írta Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus a szobrászművész alkotásairól.

A művész elmúlt két évben alkotott szobrai december 7-ig tekinthetők meg a tárlaton: kutya, macska, gólya, ló, béka. Látható például az oroszlán képében tetszelgő Rexi, a fogak vicsorításával zsákmányra leső Kisragadozó, Cicó, a kebeltalapzaton támaszkodó, haját két copfba kötő durcás macskahölgy, az Arisztid névre hallgató arisztokrata kutya, aki csokornyakkendőt visel. Megjelenik a szépséget szimbolizáló Hölgy és a rútságot megtestesítő Emeritus, valamint a kecskeszakállas Mekkmester is. 

Csíkszentmihályi Róbert szobrász, éremművész 1940-ben született, 1965-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Pátzay Pál és Szabó Iván voltak. Pályája kezdetén a magyar szobrászat figurális tradícióihoz, elsősorban Borsos Miklós, Medgyessy Ferenc munkásságához kötődött. A ,80-as évek elejétől egy, illetve páros figurából álló kisbronzain emberi kapcsolatok, sorsok, élethelyzetek drámaiságát jeleníti meg. A ,90-es évektől készülnek különös állat-ember figurái, a különböző emberi tulajdonságokat felvonultató groteszk és ironikus ember-állat ötvözetek. Csíkszentmihályi Róbert 1974-ben Munkácsy-díjban részesült, 1983-ban érdemes művészi címet kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze elismerésben részesült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés