bezár
 

színház

2013. 09. 11.
A Budapest Bábszínház sikere Indonéziában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Bábszínház János vitéz című előadásáért Urbán Gyulát tüntették ki a legjobb rendezőnek járó díjjal Jakartában, a Wayang World Puppet Carnival fesztiválon.

Szkéné színház

Szeptember 1. és 8. között rendezték meg az indonéz fővárosban a fesztivált, amelyre 46 ország 64 előadását hívták meg. A négy helyszínen megvalósuló seregszemlén, amelyet mintegy százezer néző látogatott, a Budapest Bábszínház a János vitéz című előadással vett részt - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A János vitézen nézők és bábosok generációi nőttek fel, a közönségsiker évtizedek óta töretlen Magyarországon és határain túl egyaránt. A János vitéz szövegét Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Szilágyi Dezső, a magyar népdalokból építkező zenét András Béla írta. A kékfestő díszlet, továbbá a hagyományos magyar népviselet és huszár egyenruha motívumaiból merítő bábok tervezője Koós Iván.

Dzsakartában a legjobb három művészi előadás közé bekerült a János vitéz, Urbán Gyula pedig megkapta a legjobb rendező díját (Ezüst Vajang-díj, továbbá 1000 amerikai dollár). Urbán Gyula a prágai Károly Egyetemen szerzett diplomát. Az Állami Bábszínház arculatát évtizedekig markánsan meghatározta, de a Magyar Rádió és a Magyar Televízió számára is több gyerekdarabot írt. Magyarországon kívül tanított és rendezett Európa számos országában és a tengerentúlon is. A Budapest Bábszínház jelenlegi repertoárján a János vitéz mellett az általa írt Minden egér szereti a sajtot című produkció is szerepel.

A János vitéz az elmúlt évtizedekben beutazta a világot, a produkció a Budapest Bábszínház 2013/2014-es évadában is műsoron marad.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés