bezár
 

film

2013. 09. 10.
José Luis Alcaine és Agnes Godard díjazott a macedón filmmustrán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
José Luis Alcaine spanyol és Agnes Godard francia operatőr is díjat kap a Manaki fivérekről elnevezett Nemzetközi Operatőri Filmfesztiválon, amely szombaton kezdődik a macedóniai Bitolában.

prae.hu

José Luis Alcaine a fesztivál életműdíját kapja meg, míg Agnes Godard a 34 éves múltra visszatekintő filmmustra különdíjában részesül a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

A fesztivál életműdíját korábban Zsigmond Vilmos magyar operatőr is elnyerte.

A macedón filmművészet úttörőiről, Janaki és Milton Manakiról elnevezett fesztivált a Macedón Filmművészek Szövetsége (MFPA) rendezi meg évről évre Bitolában. A rendezvény a világ azon kevés filmmustrái közé tartozik, amely a nemzetközi termés operatőri munkáját állítja reflektorfénybe.

A Golden Camera 300-díjért folyó versenyben idén 12 alkotás szerepel. A fesztivál közleménye szerint a versenyprogramban vetített filmek alkotói közül tízen kísérik el munkáikat Bitolába. Köztük lesz Phillip Kirsamer, az Oh Boy operatőre, Francisco de la Rica, a fekete-fehér spanyol némafilm, a Hófehérke Goya-díjas baszk operatőre, Jessica Woodworth, a The Fifth Season amerikai operatőre, a lengyel Krzysztof Ptak, aki a Papusza című filmmel érkezik és a magyar származású Fred Kelemen, A torinói ló Golden Camera 300-díjas operatőre a Sukaryot című alkotással, amelyet világpremierként láthat a fesztivál közönsége.

A díj elnevezése szintén a Manaki testvérekhez kötődik: a Bitolában letelepedett fényképész fivérek egy Londonban vásárolt Bioscope Camera 300-zal forgatták le 1905-ben első mozgófilmjüket.

A szeptember 14. és 20. között zajló Manaki filmfesztivált az Igor Ivanov Izi rendezésében készült The Piano Room című macedón film nyitja meg. A mustra programján több mint hetven film szerepel a világ filmterméséből. Az Európai Filmakadémia díjára jelölt, fesztiváldíjas rövidfilmeket felvonultató válogatásban levetítik Till Attila Csicska című kisjátékfilmjét is.

Az idei fesztivál újdonsága, hogy a rendezők negyven filmes hallgatót is vendégül látnak a szkopjei, a ljubljanai és a belgrádi filmakadémiáról. Egy új díjat is átadnak: a Macedón film nagy csillaga elnevezésű elismerést elsőként Kiril Cenevszki veheti át a macedón filmművészet kiemelkedő alakjaként.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés