bezár
 

art&design

2013. 09. 10.
Sok látogató a Mucha-plakátok kiállításán Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívül nagyszámú, több mint 176 ezer látogatója volt Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjai kiállításának Prágában.

prae.hu

A kedden záró nagyszabású tárlat április 10-től volt megtekinthető a prágai Vigadóban (Obecní dum).

A prágai sajtó úgy véli, hogy a Mucha-kiállítás rendkívüli sikere nemcsak a plakátoknak szólt, hanem a gyűjtemény történetének is. A plakátokat ugyanis Ivan Lendl, az 1986-ban az Egyesült Államokba távozó egykori cseh teniszcsillag gyűjtötte össze, s a gyűjtemény első ízben éppen Prágában volt látható. A kiállítást ugyanakkor nagy reklámkampány is kísérte, s az emléktárgyak kínálata is többszörösen meghaladta a szokásos csehországi átlagot.

A Mucha-plakátokat napi átlagban 1060 ember tekintette meg.
Hasonló látogatottsága csak a IV. Károly - Isten kegyelméből császár elnevezésű képzőművészeti kiállításnak volt, amelyet hét éve három hónap alatt 100 ezer ember nézett meg.

A tavalyi év legnagyobb tömegeket vonzó kiállítása a Jagelló-korszak műalkotásait bemutató Europa Jagellonica kiállítás volt, amelyet a Kutná Hora-i Közép-Csehországi Galériában négy és fél hónap alatt 57 600 látogató keresett fel.

A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 volt látható Prágában. A plakátok nagyobbik részét a Polgármesteri szalonban helyezték el, amelynek falait szintén Mucha-festmények díszítik.

Prágai szakértők szerint a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára - azaz több mint 600 millió forintra - tehető. A világon ez a legnagyobb Mucha-plakát-gyűjtemény.

A kiállításra Ivan Lendl is hazalátogatott. A megnyitón a teniszlegendát lánya, Marika képviselte.

Az egykori sztárteniszező korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban található múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.

Alfons Mucha (1860-1939) a 19-20. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.

Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.

Prága után a Mucha-plakátokat Lendl szülővárosában, a morva-sziléziai Ostravában állítják ki, majd nyugat-európai turné következik. Japán, Kína és Oroszország is érdeklődött már a kiállítás iránt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés